Sabin Sărmaș: „Îi susțin pe oamenii de cultură din Cluj. Ei nu fac circ, așa cum sunt acuzați”
ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - feb. 16, 2024 0 641
Deputatul Sabin Sărmaș a reiterat un mesaj public de susținere a instituțiilor și oamenilor de cultură din Cluj-Napoca, după ce la ultima ședință de Consiliu Local primarul Emil Boc a acuzat sectorul cultural că „face teatru”, în momentul în care acesta a cerut municipalității să aloce banii după un nou regulament, aliniat Ordonanței nr. 51/1998, actualizată și nu legii 350 din 2005, așa cum însăși conducerea Primăria a promis de câțiva ani.
„Am văzut cu amărăciune cum sunt tratați oamenii de cultură din Cluj de către Primărie. Instituții ca Teatrul Național, Filarmonica de Stat Transilvania, Festivalului Internațional de Film sau Opera Maghiară din Cluj au cerut un lucru de bun simț pentru orice oraș din România. Și anume transparentizarea modului în care se alocă banii pentru cultură în orașul nostru. Răspunsul primarului a fost: „Nu faceți circ”. Eu cred că nu este circ, este normalitate. Avem astăzi Clujul pe care îl avem datorită oamenilor din acest oraș, societății civile, instituțiilor și nu unui politician care stă vremelnic într-un scaun. Nu e normal ca oamenii care încântă acest oraș să stea cu mâna întinsă. Îi susțin până la capăt și îi invit să mergeam împreună la următoarea ședință de Consiliu să discutăm modul în care transparentizăm alocarea banilor pentru cultură. Mai mult, săptămâna viitoare vor discuta cu colegii mei parlamentari din PNL pentru a vedea cum eliminăm lispa de transparență din fiecare Primăriei din România atunci când vorbim de alocarea banului public pentru cultură”, a arătat deputatul Sabim Sărmaș.
El a mai spus că oamenii de cultură nu fac circ, în opinia sa, ci sunt cei care țin viu spiritul unui oraș cu care ne mândrim. „Dacă sabotăm mediul artistic, sabotăm însăși esența a ceea ce pretindem că suntem”, a mai arătat el.
Reprezentanții sectorului cultural din Cluj-Napoca au depus ieri la Primăria condusă de Emil Boc o petiție prin care solicită ca propunerea de regulament pentru finanțarea culturii în baza legii OG51/1998, depusă de USR, în urma consultării cu artiștii clujeni, să fie pusă în dezbatere publică.
Printre semnatarii scrisorii de susținere a finanțării culturii pe OG51/1998 se numără instituții de cultură importante din Cluj Napoca, precum Centrul Cultural Clujean, Festivalul Internațional de Film Transilvania (prin Tudor Giurgiu și Cristian Hordilă), Opera Națională Română, Teatrul Maghiar de Stat (prin Tompa Gabor), Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Filarmonica de Stat, Opera Maghiară din Cluj, Teatrul Național Lucian Blaga.
Regulamentul are ca scop susținerea producătorilor culturali locali, prin trecerea finanțării în baza OG51, lege specială a culturii, ce asigură transparentizarea și depolitizarea procedurii de selecție a proiectelor culturale și prevede multianualitatea bugetării și crearea altor instrumente de susținere, precum rezidențele artistice și bursele de creație, astfel încât Cluj-Napoca să aibă în continuare o viață culturală dinamică.
Artiștii clujeni au participat și la ședința de Consiliu Local de luni pentru a-i explica direct primarului Emil Boc de ce cultura locală are nevoie de acest regulament depus de lidera grupului consilierilor USR, Alexandra Oană, în decembrie, însă primarul Emil Boc i-a întâmpinat cu jigniri, arată consilierii locali USR.
„Vorbiți de politizare. Acest Consiliu Local pe care îl criticați a făcut ceea ce sunteți voi astăzi. Acești consilieri locali pe care-i huliți și despre care spuneți că sunt incompetenți, că sunt ingineri, ăștia au făcut cultura din Cluj, până la urmă, prin deciziile lor. Da. Așa că v-aș ruga să aveți respect față de ei, pentru că ei au creat ceea ce este astăzi la Cluj”, a afirmat Emil Boc la ședință.
DETALII: