Închide

Bani europeni pentru castelele şi bisericile din Transilvania

EconomieTop News by Kristina Reştea - nov. 29, 2017 0 1215

17 monumente istorice din Transilvania vor fi conservate, protejate și valorificate prin fonduri europene, în exerciţiul financiar 2014-2020, potrivit datelor Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Vest. Printre cele mai mari proiecte se numără reabilitarea a două castele din judeţul Cluj – Banffy de la Răscruci şi domeniul de la Gilău.

Consultaţi AICI informaţii privind toate proiectele finanţate prin REGIO 2014-2020

Fundația Traditio Transylvanica este beneficiara unui proiect de 21,9 milioane de lei, din care valoare nerambursabilă solicitată este de 21,4 milioane pentru reabilitarea Castelului din Gilău şi amenajări exterioare aferente. “Obiectivul general al proiectului constă în creșterea atractivității turistice a Castelului Wass-Banffy (Barcsay), prin valorificarea potențialului acestuia, ca urmare a restaurării imobilului. Prin implementarea proiectului, pe o durată de 48 de luni de la semnarea contractului de finanțare, se preconizează o creștere medie a numărului anual de vizitatori la Castelul din Gilău cu 6%”, transmit reprezentanţii ADR.

Despre castelul din Gilău citiţi mai multe aici:

Aproape 5 milioane de euro din fonduri europene pentru reabilitarea Castelului din Gilău

Dacă la castelul Banffy din Bonţia se ţin deja de câţiva ani festivaluri, evenimente şi ateliere de meşteşuguri, a venit în sfârşit şi rândul „fratelui” de la Răscruci să primească atenţie. Astfel,  unul dintre proiectele importante în acest sector care urmează să fie finanţat vizează restaurarea, conservarea şi punerea în valoare a ansamblului monument istoric castel Banffy din satul Răscruci, comuna Bonţida. Consiliul Judeţean va gestiona proiectul cu o valoare totală de aproape 20 de milioane de lei, din care valoarea nerambursabilă solicitată – 19,1 milioane. Cădirea monument istoric cuprinde și un parc spațios, iar proiectul administrației județene prevede ca tot acest ansamblu, de 1.878 de mp, să fie transformat într-un Centru Cultural. Reamintim că timp de mai mulți ani, Castelul a adăpostit o școală pentru copii cu nevoi speciale, care a fost mutată în Cluj Napoca. Proiectul Coniliului Județean de restaurare și punere în valoare a Castelului a fost aprobat spre finanțare prin Programul Operațional Regional (Fondul European de Dezvoltare Regională), valoarea totală a proiectului fiind de 20.140.414,48 lei, cu TVA. Consiliul Județean Cluj va suporta doar 2% din totalul acestei investiții. Mai multe informaţii AICI

Se reabilitează şi biserici din judeţ, pe bani europeni. Parohia Romano-Catolică va reabilita biserica și claustrul Mănăstirii Franciscanilor din Gherla, în vederea introducerii în circuitul turistic cultural. Durata de implementare a proiectului este de 55 luni, iar valoarea totală e similară cu cea a proiectului de la Răscruci: în jur de 20 de milioane de lei. Reabilitarea Bisericii Reformate din Turda Veche a fost iniţiată de Parohia Reformată Turda Veche. Valoarea totală a proiectului este de 8,46 milioane de lei, iar valoarea nerambursabilă solicitată e de 8,25 milioane.

Vine finanţare şi pentru reabilitarea şi restaurarea castelului din localitatea Posmuş, din Bistriţa-Năsăud şi pentru reabilitarea castelului Teleki din Maramureş.

Bani de la nordici pentru Castelele Transilvaniei

„Abordarea conformă cu realitățile socio-economice curente trebuie să fie focusul principal în proiectele de revitalizare ale castelelor din Transilvania în perioada următoare”, susţin reprezentanţii grupului Pont, care au lansat un program botezat „Castel în Transilvania”. Grupul se ocupă cu proiecte legate de revitalizarea castelelor și conacelor din Transilvana – echipa a lansat un portal care conține informații despre aproape 300 de castele și a dezvoltat o reţea de proprietari și administratori de castele și conace, experţi în domeniul revitalizării patrimoniului construit, reprezentanţi ai unor instituţii publice și reprezentanţi ai comunităţilor locale. „Fondurile nerambursabile oferite de Norvegia, Islanda și Liechtenstein în perioada cuprinsă până în 2021 vor oferi o serie de posibilități în acest sector, nu numai în domeniul conservării și revitalizării patrimoniului, ci și în cadrul altor priorități ce abordează aspecte cum ar fi incluziunea socială, dezvoltarea comunitară, voluntariatul și implicarea tinerilor”, spun reprezentanţii PONT. Obiectivul grupului este de a atrage în perioada 2017-2021 în cadrul programului Castel în Transilvania peste 100.000 euro, surse oferite de EEA Grants, peste valoarea atrasă în perioada precedentă pentru dezvoltarea programului și crearea unor mecanisme de lucru sustenabile pentru revitalizarea castelelor și conacelor din Transilvania.

Sunt şi alte proiecte de reabilitare în Transilvania, spune András Farkas, reprezentant al Grupului Pont, care a lansat proiectul Castel în Transilvania – unele în curs de reabilitare, altele în proces de activare.

„Castelele vor deveni un magnet turistic. Este strict o chestiune de timp şi organizare a tuturor elementelor necesare. Şi foarte important: nu vor deveni atracţii în mod individual. Ci în mod colectiv. Conectate între ele sau cu alte atracţii din jur – construite şi naturale laolaltă. În plus vor veni fonduri complementare. Atât pentru revitalizare tip hard (restaurare), cat mai ales „soft”, cu focus pe impact asupra comunităţii locale. Şi în viziunea noastră protejarea patrimoniului nu este un scop în sine. Este vorba şi despre contribuţia la dezvoltarea socio-economică şi la memoria colectivă a unei societăţi inclusiv prin cultură. Tratate ca atare, sursele devin nelimitate. Pentru că un castel poate fi un instrument în orice activitate economică sau socială, comunitară, în timp ce, desigur, protejezi şi patrimoniul”, subliniază András.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.