Închide

Aproape 5 milioane de euro din fonduri europene pentru reabilitarea Castelului din Gilău

Din județEconomieTop News by Kristina Reştea - nov. 25, 2017 0 4339

Castelul din vecinătatea municipiului care, după cum spun specialiștii, ar putea reconstitui întrega istorie a arhitecturii din Transilvania, e mai aproape de reintrarea în circuit turistic. O fundaţie din Cluj primeşte peste 20 de milioane de lei pentru restaurarea castelului din Gilău. Alături de Castelul Bannfy din Bonţida, deja celebru datorită unor festivaluri ca Electric Castle şi TIFF şi de cel din Răscruci care a primit finanţare pentru transformarea în centru cultural, domeniul nobiliar din Gilău ar putea fi încă un exemplu pentru valorificarea patrimoniului prin turism, artă şi cultură. Potențialul turistic al Castelului Banffy din comuna Gilău va fi revalorificat prin intermediul unui proiect finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională.

Mai precis, proiectul primeşte finanţare în cadrul Axei prioritare 5, Prioritatea de investiții 5.1. Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural a REGIO 2014-2020, potrivit Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Vest. Proiectul  de restaurare a castelului din Gilău  este implementat de Fundația Traditio Transylvanica. Valoarea totală a proiectului este de 21,89 milioane de lei, finanțarea nerambursabilă alocată reprezentând 98% din total. „Obiectivul general al proiectului constă în creșterea atractivității turistice a Castelului Wass-Banffy (Barcsay), prin valorificarea potențialului acestuia, ca urmare a restaurării imobilului. Prin implementarea proiectului, pe o durată de 48 de luni de la semnarea contractului de finanțare, se preconizează o creștere medie a numărului anual de vizitatori la Castelul din Gilău cu 6%”, transmit reprezentanţii ADR.

Cetatea care se află azi la Gilău a fost cel mai probabil construită în secolul al XV-lea şi a fost locuit de înalți prelați sau familii nobiliare din perioada Renașterii până în anul 1945. Chiar dacă doar câteva fragmente au supraviețuit din cea mai veche parte a construcției, castelul a fost menționat pentru prima dată în documente oficiale în anul 1428, ca reședință a Episcopului Transilvaniei. În 1951 clădirea din parcul castelului a devenit oficiu de administrație publică, iar clădirea castelului a fost folosită pentru tabere de copii; mai târziu, începând din 1960 până în 2002 a fost folosită ca școală pentru copii cu dizabilități. Barcsay Tamás, profesor de istorie cu domiciliul în Canada, a revendicat castelul în anul 2002 şi a reuşit să îl recupereze abia 10 ani mai târziu.

În 2015, la castel apărea un nou festival, proprietatea fiind la acel moment în tranziţie între doi proprietari: fostul e urmaş al familiei Banffy, aristocrat stabilit în Canada, istoricul Barcsay Tamas, iar cel nou – Nagy Elek, om cu afaceri în construcţii (mai cunoscut în Cluj ca proprietar al cafenelei Bulgakov). Castelul urma să fie administrat printr-o fundaţie fondată de Nagy Elek şi administrată de directorul Gergely Balázs, fondator al Zilelor Culturale Maghiare, acum consilier local.

Vezi şi:

FOTO/VIDEO Cum arată castelul “aristocrat” din pădure, în era post-tranzacţie: domeniul de la Gilău a intrat în circuit festivalier

 

Interviu cu ultimul aristocrat care a deţinut castelul, fostul proprietar al castelului din Gilău, istoricul Barcsay Tamás.

 

Ultimul aristocrat de la cel mai mare castel privat din Transilvania: “Când am recuperat proprietatea, am zis: Dumnezeule, părinţii mei locuiau aici!”

 

Citeşte şi:

Peste 20 de milioane de lei pentru transformarea Castelului Banffy într-un Centru Cultural

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.