Închide

Banca Mondială: românii s-ar muta la Cluj, dar aici nu găsesc mare lucru. „Continuarea creșterii în acest mod vine cu un preț”

AdministrațieTop News by Actual de Cluj - iul. 18, 2017 0 1969

Banca Mondială mai scutură din poleiaua Clujului într-o analiză care arată că, deși Clujul e atractiv pentru mulți români, orașul nu le oferă mare lucru, ba dimpotrivă.

Banca Mondială notează pe blogul secțiunii Europa și Asia Centrală, într-un articol scris de Marcel Ionescu-Heroiu, că orașul e o destinație urbană atractivă, 15% din repondenții unui sondaj s-ar muta aici – la fel de mulți ca cei care s-ar muta în București, Brașov, Timișoara, Sibiu ori, cu 4,3%, Iași. Deci cam toate orașele importante ale țării. Dar atunci, notează Heroiu, ce fac administrațiile locale din aceste Arii Urbane Funcționale (AUF) ca să-i atragă pe numiții repondenți? „Adevărul neplăcut e: nu mare lucru, din păcate”. Și la fel, continuă analiza, nici guvernul central.”Deși orașele sunt critice pentru performanța economiei românești, nu există politici coerente de dezvoltare urbană națională și nici programe finanțate de stat ce țintesc orașele. Dacă nu cumva dezvoltarea urbană devine o prioritate pentru guvernul național, e probabil că multe oportunități de creșteri și investiții vor fi pierdute în anii următori”. „Un lucru pe care cei mai mulți români probabil nu-l știu e că 90% din veniturile firmelor din România sunt generate de AUF din București și cele 40 de reședințe de județ – ceea ce înseamnă că dacă aceste zone nu funcționează bine, nici economia României ca întreg nu va funcționa bine”.
Din păcate, notează analiza, aceste AUF chiar nu funcționează bine.
Astfel, mai precizează nota, în vreme ce majoritatea creșterii populației la nivel național în ultimii ani a avut loc în ariile suburbane și peri-urbane ale acestor AUF, n-a existat aproape niciun efort în ce privește integrarea planificării metropolitane în moduri care să asigure că noii cetățeni și noile investiții sunt acomodate în moduri sustenabile și eficiente. Puțin a fost făcut pentru dezvoltarea infrastructurilor la nivel metropolitan, ori pentru sistemel de transport metropolitan – ceea ce ar asigura un influx mai mare de investiții, mobilități crescute pentru persoane, bunuri și servicii. Și, la fel, aproape nimic n-a fost făcut nici pentru piețele imobiliare ca acestea să funcțșioneze mai eficient și efectiv: 32,5% din unitățile locative construite între 1990 și 2015 în România au fost ridicate în ariile suburbane și peri-urbane ale AUF, dar nu au existat eforturi concertate pentur dezvoltarea infrastructurii metropolitane. „Continuarea creșterii în acest mod va veni la un preț”, avertizează autorul: „Acum România are potențialul să ridice mulți oameni din sărăcie și să asigure că această creștere e incluzivă și se traduce într-un standard de viață mai ridicat și mai multe oportunități pentru toți cetățenii români. Creșterea de 5,6% în primul trimestru al anului a fost cea mai ridicată din Uniunea Europeană”.

Heroiu e unul dintre autorii unui raport ale cărui concluzii sunt însumate aici, a fost lansat în ultimele zile și care poate fi consultat aici – Clujul se află la pagina 257 dar toate cifrele din analiză au la bază rezultatele recensământului din 2011, din urmă cu șase ani.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare