Autoritățile clujene închid ochii la mizeria din Florești, deși știu că cea mai mare comună din România are probleme serioase și stă cu gunoiul în stradă (studiu de caz)
ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - aug. 27, 2016 0 1740
Potrivit recensământului, în Florești, trăiesc câteba zeci de mii de cetățeni, cu acte, să nu mai vorbim de cei care nu au încă buletine de floreșteni. De ei, însă, autoritățile își bat joc de luni de zile și îi lasă să trăiască în propriul gunoi.
Așa cum ani de zile autoritățile și instiuțiile locale clujene au avut un acord tacit și au acceptat ca în vechea groapă de gunoi a orașului, Pata Rât, să se depoziteze gunoiul, deși legea interzicea acest lucru, acum aceleași instituții își bat joc de cetățeni și acceptă felul în care primăria din cea mai mare comună a țării, Florești, își gestionează propriul gunoi. Știu că în comună nu se ridică gunoiul cu zilele, că oamenii sunt condamnați să respire și să trăiască printre gunoaie, dar nu fac nimic pentru ei. Cine sunt cei care au fost puși politic în funcții să conducă instituții deconcentrate locale și, de frică să nu-și piardă scaunele călduțe, nu fac decât să închidă ochii în fața problemelor oamenilor?
Ca să demonstrăm felul în care autoritățile statului (Garda de Mediu, Direcția de Sănătate Publică, Primăria Florești) își nesecotesc cetățenii în slujba cărora ar trebuie să fie și a căror interese să le apere, cu soluții, am luat un caz dintre zezile de sesizări din comuna Florești referitoare la programul de ridicat gunoiele din comună.
Primele probleme cu gunoiul în Florești datează din iarna lui 2015-2016. Atunci, spune unul dintre locuitorii din comună, n-au fost făcute sesizări, deși punctele gospodărești colcăiau de gunoaie. Era iarnă și mirosurile sau mizerie, deși erau deranjante, încă nu ajunseseră la os.
În aprilie 2016, situația era deja insuportabilă. Așa că oamenii s-au pus să sesizeze dezastrul instituțiilor de mediu din Cluj, având în vedere că primăria din comună își bătea joc zilnic de ei și nu le aduna gunoiul. Chiar în condițiile în care, odată ajuns la ghenă, gunoiul devine proprietatea primăriei pe raza cătuia acesta se aruncă.
În urma unei astfel de sesizări, Garda de Mediu, face o adresă în 31 martie 2016 către primăria Florești pe care o invită să rezolve problema legată de colectarea deșeurilor menajere din comună și să ia măsuri în cazul în care firma Eco Quatro Salub (cea care operează în comună) nu acționează la parametrii de eficiență din contract.
„În urma acestei sesizări, primăriei i s-a cerut să verifice situația și să trimită poliția locală în acest sens, dar și să formuleze un răspuns”, a spus riveranul din Florești.
Pe lângă Garda de Mediu, o sesizare similară a fost făcută și către Direcția de Sănătate Publică din Cluj care, la fel, a făcut o adresă către primăria din Florești căreia îi cere să rezolve problema semnalată de cetățeni și legată de neridicarea gunoiul menajer.
La aceste sesizări, Iancu Mihaela de la Poliția Locală Floresti dă următorul răspuns în 7 aprilie 2016, comun, informând atât petentul în cauză cât și cele două instituții din Cluj, Garda de Mediu și Direcția de Sănătate Publică:
„Urmare a sesizarii Dvs redirecționată de către DSP Cluj și înregistrată la Primăria Comunei Florești vă transmitem urmatoarele – La nivelul județului operatorii se confruntă cu următoarele probleme: de la inchiderea rampei de la Pata Rât sunt probleme ]n permanen'[ cu depozitarea de;eurilor menajere; o alta cauz[ o constituie nefinalizarea noului depozit (CMID) conform de la Feleacu (termen de finalizare 2018). În aceste condiții, deșeurile trebuie transportate la distanțe mari (Oradea) ceea ce pune în dificultate activitatea operatorului de salubritate și frecvența ridicării deșeurilor. Menționăm că toate comunele din județ întâmpină această problemă iar autoritățile caută soluții pentru deblocarea situației. Reprezentanții Serviciului Poliției Locale au constatat întârzierile la colectarea deșeurilor și au luat măsurile necesare: operatorul a fost sancționat pentru nerespectarea graficului de ridicare a deșeurilor menajere”.
Aceasta se întâmpla în luna aprilie, cu puțin înainte de campania electorală și alegerile locale din luna iunie 2016, când a candidat pentru încă un mandat (cu succes) același primar PNL din Florești, Horia Șulea.
Comuna avea o problemă cu deșeurile, de fapt și județul era în aceeași situația, însă aceasta a fost acunsă sub preș, iar în vară, după alegeri, floreștenii se găseau în aceeași situație: obligați să trăiască printre gunoaie.
Așa că, oamenii s-au adresat din nou instituțiilor statului din Cluj. Amin că în luna iulie, spre final, primarul din Florești, Horia Șulea a încercat să forțeze o rezolvare a limita legii a problemei pe care o are cu strângerea gunoiului locuitorilor din comună. A cerut prefectului să instituie stare de urgență, ca să nu mai facă licitații și să se ocupe numai cum el știe de strângerea și depozitarea gunoiului. Evident, prefectul l-a refuzat, chiar motivând că primarul nu cunoaște dispozițiile legale și refuză să își rezolve problemele pe calea legii. Mai mult, la vremea respectivă, se aduceau reproșuri primarului din Florești că face cereri, postate și pe rețelele de socializare, ca să inducă în eroare floreștenii că, de fapt, altcineva e vinovat, din concediu, în timp ce este pe plajă.
AICI DETALII DESPRE SCANDAL:
Floreștiul se îneacă în propriul gunoi. Primarul zice că are soluția, dar e în mâna prefectului
Primarul celei mai mari comune din România nu l-a convins pe prefect. Floreștenii rămân cu gunoiul la ușă
Întocându-ne la oamneii din comună și la instituțiile din Cluj în care aceștia și-au pus speranță, la finalul lunii iunie, mai precis printr-un răspuns din 28 iulie, Garda de Mediu Cluj, tranșează problema gunoaielor și spune petentului luat de noi ca exemplu că primăria din Florești este cea care trebuie să le rezolve problema, dar și că instituția a tot dat amenzi autorităților locale și județene la capitolul gestionare deșeuri, însă degeaba. Deci situația în care se află Clujul și Floreștiul în speță este din nou, taci acceptată și toată lumea nu are decât să aștepte să fie mai bine.
Direcția de Sănătate Publică transmite și aceasta un răspuns în 29 iulie în care recunoaște că problemele semnalate privind neridicarea deșeurilor de către Eco Quatro Salub sunt reale și spune că a sancționat firma, cu mențiune că și primăria Florești a fost somată să rezolve aceste probleme, în așa fel încât deșeurile să nu mai rămână necolectate în ghenele de gunoi din comună.
„Cam la 5 zile după aceste răspunsuri, mașina de gunoi a venit și a mai luat din deșeuri”, ne-a informat petentul din Florești.
În 22 august, situația în Florești era similară: gunoiul nu era ridicat de la punctele de colectare, așa că petentul a făcut din nou alte sesizări, inclusiv la Ministerul Mediului, având în vedere că de aceea există instituții ale statului, ca oamenii să fie respectați și să li se acorde servicii de calitate de către autoritățile locale.
„E ultima sesizare, pentru că, din nou, într-un termen de 13 zile nu au venit după gunoi. La asta încă nu am primit răspuns…. Ziua următoare după sesizare au venit dimineața și au luat jumătate din ghene pentru că restul nu mai încăpea în mașină. Ziua următoare au venit și au mai ridicat restul. De multe ori, când cobori din autobuz pe Cetății, direct în gunoi calci pentru că acesta nu se ridică. După 10 zile apar muștele, de miros nu poți ține geamurile deschise. În iulie inclusiv și viermi au apărut. Igienizarea containerelor și a ghenelor de gunoi nu se face deloc. Am făcut din nou sesizări la toate instituțiile statului, cele din Cluj și cele de la nivel central, pentru că avem o problemă pe care nimeni nu se sinchisește să o rezolve”, a subliniat riveranul din Florești.
Acesta este doar un caz din zecile de sesizări făcute de locuitorii din Florești. Săptămâna acesta a mai apărut un aspect legat de gunoiul din Florești. Direcția Apelor Someș Tisa a semnalat că acesta este aruncat direct în Someș și că de aceea râul, în Cluj-Napoca este plin de gunoaie și arată ca o hazna, ca și cum FLoreștiul a făcut din Someșul Mic o groapă de gunoi a orașului.
AICI DESPRE CAZ, plus mai jos un video filmat de colegii de la TVR Cluj cu Someșul din comuna Florești care colcăie de gunoaie, deșeuri care sunt trimise în aval în Cluj-Napoca:
“Campanie electorală pentru Someș!” Râul a primit anul acesta un festival, dar e jegos, plin de gunoaie și PET-uri. Ce termene și soluții au autoritățile
Floreștiul e de vină pentru gunoiul de pe Someș!
După aceste noi dezvăluiri făcute de cei de la Apele Române, dar și după mesajul primarului Emil Boc că instituțiile de control ale statului se vor mobiliza și vor trage la răspundere vinovații pentru că Cluj-Napoca a ajuns o groapă de gunoi pe apă, primarul Horia Șulea din FLorești, dar și reprezentații firmei de salubritate nu mai răspuns la telefoane și se fac că nu au nicio problemă.
De săptămâni întregi, mașinile firmei Quatro Eco Salub (firmă înființată cu acționariat comnul între mai multe consilii locale de comune din județ tocmai pentru a se ocupa de problema gunoaielor, însă fără mașini și management, pregătită doar de a suge bani publici și a-și bate joc de oameni) nu au mai ridicat gunoiul din Florești, iar primarul Horia Șulea pretinde că nu este el responsabil de această situație, aruncând vina pe prefect și pe Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, care refuză să-i facă pe plac. Oamenii sunt disperați pentru că întreaga comună riscă să devină un focar de infecție, însă primarul Șulea n-are timp de lamentări. El continuă să se plimbe pe la televiziuni și să se laudă pe facebook cu “realizările” lui, pentru că acestea sunt atât de greu de pătruns, încât fără indicațiile prețioase pe care ni le oferă zi de zi ar fi chiar imposbil să le deducem.
AICI DETALII DESPRE primarul arogant din Florești:
Nicio soluție pentru gunoiul din Florești. Primarul e tot la fel de arogant
Acum noi ne întrebăm, cine sunt cei care tot semnează răspunsurile către petenți și conduc instituții ale statului cu atribuții de control care stau tupilați după hârtii, fiind puși politic în funcții, și nu-și asuma să rezolve problemele semnalate de locuitorii din Florești? De ce au aceștia funcții de conducere din care nu fac altceva decât să accepte tacit un nou rahat sub preș la fel cum au făcut-o cei care au ocupat funcțiile înaintea lor?