Închide

Autori de marcă ai cinematografiei din Ungaria, premiul pentru întreaga carieră la TIFF

Cultură by Actual de Cluj - mart. 13, 2018 0 195

Doi autori de marcă ai cinematografiei maghiare, Istvan Szabo și Marta Meszaros, primesc premiul pentru întreaga carieră la festivalul de film Transilvania din acest an de la Cluj, anunță organizatorii.

Cei doi artiști, István Szabó și Márta Mészáros, sunt invitați de onoare ai ediției din acest an a TIFF și primesc Premiul pentru întreaga carieră la cea de-a 17-a ediție a festivalului. Celor doi li se alătură o delegație impresionantă de regizori veniți la Cluj ca să-și prezinte cele mai noi producții în cadrul tradiționalei Zile Maghiare.

Renumitul cineast István Szabó (foto) a împlinit în februarie 80 de ani și este primul regizor maghiar premiat cu Oscarul pentru cel mai bun film străin, în 1981, pentru „Mefisto”. În cei aproape 60 de ani de carieră cinematografică, Szabo a semnat zeci de producții importante, multe premiate. A debutat în regie în 1965 cu „Vârsta viselor” (Almodozások kora) și a câștigat notorietate cu al doilea său film, dublu premiat la Moscova și Locarno, „Tatăl” (Apa), în care un copil trăiește cu ideea că tatăl său, mort în timpul războiului, a fost un erou.

Ziua Maghiară aduce la TIFF, în premieră în România, și cel mai recent film regizat de Márta Mészáros. „Aurora Boreală” (Aurora Borealis, 2017) este întoarcerea după o pauză de aproape opt ani a cineastei care a deschis drumul afirmării femeilor în industria cinematografică maghiară. Filmul abordează temele care au preocupat-o de-a lungul întregii cariere: condiția femeii în societate, explorarea originilor și a trecutului și efectele regimului stalinist asupra indivizilor.

Totodată, regizorul și scenaristul János Szász, fost membru al juriului internațional la TIFF, revine în festival cu ultimul său film, „The Butcher, the Whore and the One-eyed Man”, povestea criminală a unui sălbatic triunghi amoros. Tot în premieră românească va putea fi văzut și noul film al regizoarei Éva Gárdos, „Budapest Noir”, ecranizat după best seller-ul lui Vilmos Kondor, o incursiune în lumea întunecată a criminalității și a abuzului de putere de la începutul secolului XX.

Proaspăt lansat la Festivalul de la Berlin, „Genesis” este cel de-al doilea film al regizorului Árpád Bogdán și urmărește poveștile a trei personaje, ale căror vieți iau o turnură bizară după ce un grup de neonaziști atacă un sat de romi din Ungaria. Tot de la Berlinală vine și „1945”, noul film al unui obișnuit al TIFF-ului, regizorul Ferenc Török, în care doi străini misterioși descind într-un cătun maghiar, reaprinzând un conflict mocnit. Singurul debut din programul Zilei Maghiare este „Manhood”, regizat de Peter Politzer, ce surprinde câteva momente-cheie din viața a trei bărbați din trei generații diferite. Curatrul Zilei Maghiare de la TIFF, Zagoni Balint, spune că aceasta e „cea mai impozantă delegație maghiară din ultimii ani” la festival.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu