Închide

Autobuzul condamnaților pentru consum sau trafic de droguri, o campanie din mijloacele de transport în comun din Cluj. „Ne-am întors în anii ’80”

Actualitate by Actual de Cluj - sept. 02, 2022 0 249

O campanie antidrog a autorităților din autobuzele clujene vrea să prevină consumul și traficul de substanțe ilicite prin mesaje care le spun tinerilor câți ani de închisoare riscă fie pentru consum, fie pentru trafic. Vlad Zaha, un român specialist în politica drogurilor, de la Universitatea Oxford, explică însă de ce astfel de campanii dăunează mai degrabă decât să ajute.
Campania de la Cluj a fost realizat, în colaborare, de Biroul de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul IPJ Cluj și de Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Cluj, al Agenției Naționale Antidrog (ANA). Fiecare „caz” prezentat în spot începe cu înșiruirea drogurilor pe care le-ar fi consumat sau traficat personajele fictive, după care, în dreptul numelor, apare o ștampilă roșie și durata condamnării. Cristi, cel care fumase un joint și luase o pastilă de ecstasy ca „să fie cool”, nici n-ar trebui să se afle în „autobuzul condamnaților”, pentru că Legea 143/2000 nu incriminează consumul. În campanie, Cristi e condamnat, totuși, la 6 luni de închisoare.
„Drogurile vor câștiga întotdeauna războiul împotriva drogurilor și, ca în orice război, au de suferit exact oamenii vulnerabili, pe care statul ar trebui să-i informeze și să-i protejeze, dar de fapt îi sperie cu niște povești odioase ca aceea din campania de la Cluj. Lipsa de înțelegere a fenomenului drogurilor de care dau dovadă cei care au făcut campania este absolut terifiantă”, explică pentru ziarul Libertatea criminologul Vlad Zaha.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu