Închide

Auditorul public din Cluj trimis în judecată de DNA a fost suspendat din funcție, anunță Curtea de Conturi

Actualitate by Actual de Cluj - mai 31, 2021 0 482

Auditorul public din Cluj trimis în judecată de DNA a fost suspendat din funcție, anunță Curtea de Conturi.

”Referitor la comunicatul transmis de către Direcţia Naţională Anticorupţie privind trimiterea în judecată a unui auditor public extern al Camerei de Conturi Cluj, în sarcina căruia s-a reţinut comiterea infracţiunii de luare de mită după ce acesta a fost desemnat, în cursul anului 2013, să efectueze un control la Primăria Municipiului Turda, facem următoarele precizări: În conformitate cu art. 54 din Legea nr. 94/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, având în vedere trimiterea în judecată penală, auditorul public extern la care se face menţiune a fost suspendat de drept din funcţie prin Ordin al preşedintelui Curţii, până la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti”, a arătat Curtea de Conturi într-un comunicat de presă.

Amintim, un auditor de la Camera de Conturi din Cluj a fost trimis în judecată pentru luare de mită, de către procurorii anticorupție.

E vorba de un auditor public extern la Camera de Conturi Cluj, Gheorghe Isai, despre care DNA spune că ar fi luat mită. În aceeași situație se află un om de afaceri al cărui nume nu a fost făcut public, acuzat de instigare la infracțiunea de dare de mită. ”Inculpatul Isai Gheorghe, în calitatea menționată mai sus, a fost desemnat, în cursul anului 2013, să efectueze un control la primăria municipiului Turda, ce a inclus printre obiective și executarea contractului „Extindere și reamenajare parc zoologic și de agrement Turda, județul Cluj”, arată anchetatorii. ”În acest context, pentru a întocmi un raport de control mai „blând” în sensul de a încadra diferitele nereguli constatate la execuția proiectului respectiv doar la categoria abateri, în condițiile în care unele dintre ele puteau face obiectul unor sesizări penale, inculpatul Isai Gheorghe ar fi primit de la doi oameni de afaceri (martori în cauză – subcontractori ai lucrărilor) cu titlu de mită un ponton în valoare de 28.000 lei”.

Cu titlu de exemplu, se arată în rechizitoriu, în raportul de control în care s-a stabilit un prejudiciu la bugetul de stat în sumă de  peste 1,8 milioane de lei se făcea referire, printre altele, la decontarea unor articole înscrise în situații de plată privind realizarea de clădiri la care lucrările nici nu fuseseră începute, situație care ar fi impus sesizarea organelor de urmărire penală. ”Folosul necuvenit a fost remis de martori inculpatului Isai Gheorghe la instigarea omului de afaceri, inculpat în prezenta cauză care, la vremea respectivă, era administratorul unei societăți comerciale, membră a asocierii care adjudecase inițial realizarea obiectivului menționat anterior”, arată anchetatorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Cluj cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Citește și:

Un auditor de la Camera de Conturi din Cluj, trimis în judecată pentru luare de mită, de procurorii anticorupție

Nici un comentariu

Scrie un comentariu