Închide

Au rupt protocolul cu PSD din pricina perchezițiilor autorităților judiciare în Harghita

ActualitateSinteză știri naționale by Actual de Cluj - mai 23, 2019 1 298

Liderii UDMR au anulat protocolul cu PSD,  din pricina amplificării scandalului apărut la granția dintre județele Bacău și Harghita, pe tema cimitirului Internaţional al Eroilor Valea Uzului, din Dărmănești. Președintele UDMR Kelemen Hunor a precizat că, începând de joi, formațiunea sa „nu va mai susține o inițiativă sau măsură a Guvernului”. Oficialul maghiar a mai precizat că până la soluționarea situației cimitirului din Valea Uzului, protocolul de colaborare cu PSD-ALDE rămâne fără obiect – arată Hotnews.

Presa centrală relatează că UDMR s-ar fi folosit de acest conflict pentru că avea în plan să rupă protocolul de colaborare parlamentară cu PSD-ALDE, în speranța că va câștiga niște procente electorale, acum pe ultima sută de metri a campaniei electorale pentru alegeri europarlamentare.

Ce a transmis oficial UDMR?

Liderul UDMR susține că Guvernul nu a făcut nimic pentru a preveni agravarea situației legate de cimitirul din Valea Uzului, și că autoritățile i-au tratat pe etnicii maghiari ca pe pe niște cetățeni de rangul doi.  UDMR ar fi luat decizia ruperii protocolului după ce autoritățile judiciare au început joi percheziții în Harghita în cazul profanării crucilor eroilor români din Cimitirul eroilor din Valea Uzului. Conducerea UDMR a transmis un comunicat de presă, menționând percheziția care a avut loc la domiciliul viceprimarului LÁSZLÓ Antal din localitatea Sânmărtin, județul Harghita,  în urma unei plângeri depuse „probabil de George Simion, candidat la alegerile europarlamentare”. UDMR-iștii arată că LÁSZLÓ Antal a fost dus la secția de poliție din Miercurea-Ciuc, pentru audieri. Ei susțin că viceprimarul maghiar e complet nevinovat și că nu ar avea  nici o implicare în acțiunea de provocare prin care au fost acoperite crucile din Cimitirul eroilor din  Valea Uzului. „LÁSZLÓ Antal este victima unei persecutări, are tot sprijinul nostru în eforturile de clarificare a acestei situații” – transmit reprezentanții UDMR. Ei reclamă existența unei duble măsuri a autorităților române în scandalul cimitirului. Mai precis, liderii maghiari sunt nemulțumiți că autoritățile judiciare nu au declanșat cercetări și față de decizia Primăriei Dărmănești de a amplasa crucile eroilor români pe locul în care UDMR susține că ar exista rămășițele militarilor maghiari.

Scandalul de la Dărmănești a început după ce s-a descoperit că zeci de cruci amplasate de Primăria orașului băcăuan în Cimitirul Internaţional al Eroilor Valea Uzului au fost profanate. Încidentul s-a petrecut în 17 mai.  Imaginile au fost postate de un grup de inițiativă maghiar pe site-ul Erdely.ma. Explicația era acțiunea a avut ca scop acoperirea crucile eroilor români, pentru că acestea ar fi fost „amplasate ilegal”.

Cimitirul eroilor Valea Uzului este subiect de dispută între UDMR și autoritățile locale. Motivul este că Primăria Dărmănești (județul Bacău) a amenajat o parte a cimitirului pentru a amplasa și cruci ale unor eroi români lângă crucile eroilor maghiari, dar și italieni și ruși, deși Primăria comunei Sânmartin susține că cimitirul se află pe teritoriul ei. De asemenea, UDMR a susținut că autoritățile române au amplasat crucile pe locul în care s-ar afla rămășițele pământești ale eroilor unguri, profanându-le – explică G4Media.

În seara zilei de 17 mai, UDMR a anunțat că ”se delimitează și condamnă acțiunea de acoperire a crucilor, pe care o califică o provocare, având scopul de a culpabiliza comunitatea maghiară, și de a împiedica procesul de restabilirea a situației anterioare din cimitir”. Astăzi, procurori și polițiști băcăuani au început percheziții în scandalul profanării crucilor. Potrivit Inspectoratului de Poliție Bacău, poliţiştii de investigaţii criminale şi criminalişti din Bacău și Harghita au făcut cinci percheziţii la domiciliile unor persoane bănuite de comiterea infracţiunilor de lovire sau alte violenţe, distrugere şi furt, comise în zona Valea Uzului.

 

Un comentariu

Scrie un comentariu

  • Articole similare