Ioan Aurel Pop despre latinitatea poporului român: Renunțând la asta, renunțăm la noi înșine
Actualitate by Actual de Cluj - mai 23, 2019 1 578

Poporul român este un popor neolatin şi limba română este o limbă romanică, iar renunţarea la acest adevăr presupune renunţarea la noi înşine, a afirmat preşedintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, miercuri seară la Biserica „Şerban Vodă” din Bucureşti, unde a prezentat conferinţa „Latinitatea răsăriteană a românilor – câteva consideraţii”.
„Poporul român este un popor neolatin, iar limba română este o limbă romanică. Dacă renunţăm la acest lucru, înseamnă că renunţăm la noi înşine. Pentru că limba e o pecete. E ca şi cum am zice credinţa noastră creştină nu-i ortodoxă pentru că ni se pare că-i din creştinismul primordial care nu ştiu ce face. Nu ne crede nimeni. Astăzi, orice teolog din Occident ştie că există ortodoxie. A, putem să-i spunem că-mpărţirea asta e gratuită, sau artificială, că Marea Schismă a fost la 1054, n-a perceput-o nimeni, că credinţa noastră e cea adevărată… Putem să facem acest lucru. Dar trebuie să ne păstrăm în anumite limite”, a spus Pop.
Ioan-Aurel Pop, care a răspuns astfel unei întrebări ce viza originea dacică a poporului român şi a limbii române, a combătut această teză, apreciind că aceste aşa-zise teorii sunt aduse în spaţiul public de către nespecialişti.
„Părerea mea este că cel care s-a pregătit să fie medic să scrie cărţi de medicină. Cine s-a pregătit să fie filolog să scrie cărţi de limbă, cine s-a pregătit să fie istoric să scrie cărţi de istorie. Altfel, le-amestecăm pe toate şi să ştiţi că nu mai suntem ca pe vremea Renaşterii, polihistori, să le ştim toţi pe toate. De aceea cred că e bine să ne mărginim fiecare la ce este”, a spus istoricul.
Limba romana este intr-adevar o limba neolatina, insa suntem un popor care nu are absolut nimic in comun cu popoarele tarilor care au limbi din aceeasi grupa. Genetic suntem un amalgam, fiecare persoana avand in compozitia genelor mai multe haplogrupuri de la popoare antice. In vasta majoritate suntem balcanici, cam jumatate din noi avem si/sau ADN slav, o buna parte baltic, grecesc si turcesc/persan. Mai gasim multe persoane cu genetic al evreilor ashkenazi/khazar, indian, berber, central asiatic si doar foarte rar vest european (vechea Francia), italian, celtic sau scandinav. De fapt, luati ca grup, nu ne distingem aproape deloc de popoarele din Balcani, de maghiari sau de ucrainenii vestici. Da, avem o limba neolatina, dar o cultura balcanica cu influente central-europene si suntem un popor atat de eterogen incat doar granitele actuale ne mai definesc ca un singur popor. Suntem dovada vie a valurilor migratorii care au atins sud-estul Europei, aceasta eterogenitate ducand si la lipsa de unitate a poporului roman si la mentalitatile uneori incompatibile dintre anumite regiuni.