Închide

Au refuzat să își asume extinderea intravilanului pentru construirea mai multor case într-o comună de lângă Cluj-Napoca

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - sept. 01, 2023 1 9932

Un proiect imobiliar propus pe un teren de peste 9 hectare în localitatea Popești din comuna Baciu, prin extinderea extravilanului, a fost respins de comisia de urbanism a Consiliului Județean, la ședința online din 31 august. Proiectanții nu au reușit să motiveze oportunitatea sau beneficiile unui astfel de proiect pentru comunitatea din Baciu, după cum a arătat arhitectul șef al județului, Claudiu Salanță, ci doar perspectiva proprietarilor și presiunile acestora pentru profit.

Probabil neatent sau poate binevoitor cu proiectul, președintele Alin Tișe, cel care conduce comisia a vrut, în ciuda discuțiilor din comisie, să supună la vot acordarea unui aviz favorabil proiectului, însă a fost corectat.

 

Proiectul rezidențial dorit în Popești, comuna Baciu, pe strada Valea Seacă, la 3,5 kilometri de Calea Baciului îi are ca beneficiari pe Nervia Center (controlată de omul de afaceri Adam Ambrus), Demia Exclusive și Radu Vișovan.

Proiectanți sunt Loft Arhitectură. Arhitectul Drogoș Ciorobatca a arătat la ședința online a comisiei de urbanism din cadrul Consiliului Județean din 31 august că beneficiarii doresc introducerea în intravilan a unui teren de 8,9 hectare pentru construirea de locuințe unifamiliare. Pe teren este propusă amenajarea a 64 de locuințe, pe parcele între 750 și 1200 de metri pătrați, a unei zone de servicii pe 4400 de metri pătrați și a unei creșe pe o parcelă de 1200 de metri pătrați. Ansamblul urmează să fie deservit de drumuri interioare dar și de o zonă verde de circa 1,1 hectare (parc plus scuaruri verzi).

 

Față în față cu proiectul, specialiștii din comisiei i-au trimis pe proiectanți la Primăria Baciu care este în curs de actualizare a Planului Urbanistic General, arătând că în prezent intravilanul este consistent și, în mare parte, neconstruit iar proiectul imobiliar nu se justifică. Mai mult, arhitectul șef al județului, Claudiu Salanță, a arătat că înțelege proprietarii și presiunile pentru profit, însă construirea pe terenul în cazuză nu e justificată, mai ales că proprietatea are o declivitate foarte mare, chiar și în cazul unei singure case, existând o diferență de 5 metri de la un capăt la altul. Mai mult, zona comportă și alunecări de teren. Doar viitorul PUG poate stabili exact cum ar trebui să se dezvolte localitatea Popești, din perspectiva construirii unor noi teritorii. „Cred că în noul PUG, localitatea Baciu ar trebui să se pregătească să devină oraș. Datorită aproprierii de Cluj, există deja o dinamică de creștere a populației de circa 5% pe an. Dar, în Popești, nu știu dacă există în prezent o justificare de extindere a intravilanului”, a spus și arhitectul Vlad Negru din comisie.

În momentul în care a supus la vot propunerea, președintele Alin Tișe, cel care conduce comisie, probabil neatent sau binevoitor cu proiectul, a înțeles pe dos dezbaterile din comisie și a vrut să acorde un aviz favorabil. Corectat de arhitectul șef, Tișe a revenit, motiv pentru arhitectul proiectant să facă și o glumă, arătând că ar fi trebuit ca cei din comisie să-l lase pe domnul președinte se exprime cum dorește, fără a-l cenzura. „Regret, aș fi vrut să vă dau un aviz favorabil, dar domnii din comisie nu m-au lăsat”, a concluzionat Alin Tișe.

În final, proiectul (Plan Urbanzitic Zonal Locuințe și servicii Valea Seacă – Popești – Comuna Baciu – faza de oportunitate) a fost respins de comisie, în unanimitate.

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.