Închide

Au montat cabinele de vot în școli cu o săptămână înainte de votare. ”Noi le-am văzut marți dimineața când am ajuns în clasă. Au fost montate luni seara, fără să ne anunțe nimeni”

EducaţieTop News by Mihai Prodan - sept. 23, 2020 1 330

Alegerile locale sunt în weekend dar cabinele de vot au fost deja amplasate în sălile de clasă, în școli, în ciuda faptului că elevii au dificultăți în a păstra distanța socială o dată cu începerea cursurilor. Problema a fost semnalată de învățătoarea Romana Chișu, de la liceul de informatică ”Tiberiu Popoviciu”.

Ea spune pentru actualdecluj.ro că doar în sala de clasă în care predă au fost amplasate cinci cabine de vot, în noaptea de luni. ”Noi le-am văzut marți dimineața când am ajuns în clasă. Au fost montate luni seara, fără să ne anunțe nimeni, cinci cabine de vot, cu pedelele puse, doar într-o clasă”, spune ea.

Chișu spune că aceste cabine încurcă foarte mult copiii, care nu mai pot păstra distanța minimă de un metru între bănci, ”distanță care e oricum mult prea mică pentru a ne simți în siguranță”. ”Avem în clase 25-30 de elevi care fac cursuri într-o singură tură, iar acum ne înghesuim și mai tare ca să facem loc cabinelor dumneavoastră de vot”, a transmis ea.

Primăria din Cluj-Napoca a început montarea cabinelor de vot la începutul acestei săptămâni, inclusiv în școli, ”având în vedere faptul că până vineri trebuie să fie gata această operațiune, pentru ca sâmbătă să se poată întruni membrii în fiecare secție de votare”, transmite Mirela Ogruțan, de la biroul de presă al Primăriei. ”Montarea cabinelor de vot este doar o operațiune pe care trebuie să o realizeze Primăria în vederea organizării alegerilor, iar aceasta nu afectează activitatea educațională, respectându-se inclusiv distanțarea socială a elevilor”.

Amalia Gurzău e purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului Școlar Județean și fost director la liceul de informatică și spune că au fost anunțați directorii instituțiilor de învățământ înainte de montarea cabinelor de vot. ”Există foarte multe secții de votare, sute, nu ai cum să le montezi pe toate într-o singură zi. O dată montate cabinele trebuie gândite și circuitele de intrare și ieșire, marcaje grafice, măsurători. Dimineață eram chiar la școală, directoarea a verificat personal că și în condițiile montării acestor secții între băncuțele elevilor există distanța de un metru”.

Două treimi din secțiile de vot din Cluj, peste 460 din totalul de 665, sunt amenajate în școli și grădinițe.

Un comentariu

  1. Ar trebui intrebata duduia Amalia Gurzau, purtatoarea de cuvant a Inspectoratului judetean. Madam a fost numita (politic) acum un an direct directoare la acest liceu. Apoi cu un management extraordinar a facut varza totul. In pandemie a devenit prea grea gestiunea, asa ca s-a retras la Inspectorat pe un post cladut. Numa’ bun pt o fosta nevasta de deputat. La plecare a lasat totul pe capul unei profesoare care acum s-a trezit cu cabinele in curte. Ce sa faca cu ele? Le-a pus in sali… ca altfel Inspectoratul o lua la intrebari … Pestele de la cap se-mpute. Iar la Inspectorat colcaie de incompetenti. Care asteapta „decizii” de la centru. Si asa mai departe …

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Cursuri de specializare la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.