Închide

„Au mituit arbitrii, le-au dat 20.000 de euro!”Acuzații dure după calificarea Potaissei Turda în finala Challenge Cup. Clubul islandez va face plângere către forurile continentale

ActualitateSportTop News by Catalin Suciu - mai 02, 2017 0 632

Potaissa Turda a realizat o performanță uriașă în handbalul masculin românesc după ce s-a calificat  în finala Challenge Cup, după 54-53 la general cu Valur Reykjavik din Islanda.

Un portar al islandezilor susține că Potaissa a oferit mită 20.000 de euro brigăzii de arbitri din Cehia. Clubul islandez amenință cu plângeri la forurile continentale.

Un antrenor emerit din Islanda, una dintre forțele lumii în handbal, susține că arbitrajul de la Turda a fost „sub orice critică”. Potaissa se apără. „Să nu ia nimeni din meritul acestor băieți!”

Semifinalele Challenge Cup. Potaissa Turda joacă în deplasare în Islanda după un drum extrem de obositor. Turdenii pierd la scor, 22-30, iar returul pare imposibil. Să remontezi un dezavantaj de 8 goluri e puțin probabil.
La Turda, Sala cu cele 800 de locuri e plină. Potaissa reușește să câștige cu un incredibil 32-23 și obține calificarea în ultimul act al Challenge Cup, unde va juca cu Sporting Lisabona, într-o dublă manșă. Dacă în România performanța turdenilor a fost salutată in-corpore de media, de public și de toți iubitorii handbaluluui, islandezii amenință cu un scandal monstru.
Hlynur Morthens, portar al islandezilor, a dat tonul. El spune că la finalul partidei din Turda, antrenorul Potaissei le-a râs în nas jucătorilor spunându-le că a dat 20.000 de euro mită arbitrilor.

„Of, de unde aș putea începe!! Aventura noastră europeană a ajuns la final, după 7 victorii și o înfrângere în care n-am fost lăsați să jucăm. După ce am început să ne relaxăm și să discut cu colegii mei despre acest fani minunați care ne-au urmărit, îți dai seama că se poate să nu fi avut niciodată o șansă la acest meci (returul cu Potaissa). Oricine vrea să vadă a văzut și mai bine să se judece ei pe ei (cei doi arbitri-n.r.). Acum, în cel de-al 24 sezon consecutiv pentru mine, după un efort considerabil pentru a ajunge în această poziție, având și șansa să merg la Campionatul European (bineînțeles, un bonus), au apărut doi oameni (arbitrii-n.r.) care au decis altceva. Nu are nici o legătură cu ce-am arătat pe teren, cu forța noastră, pentru simplul motiv că au decis ei să strice tot. Credeți-mă, e mai greu decât să plângi să experimentezi așa ceva. Este pentru prima dată la vârsta mea (42 de ani) când am fost în poziția de a juca o finală Europeană.

În cele din urmă, am auzit că echipa noastră va contesta jocul, dar cred că se va renunța pentru că nu poate schimba nimic, IHF va trece plângerea în tabel la fel ca orice altă nemulțumire. Sportul pe care îl iubesc a ajuns atât de dezgustător. Vreau să uit de jocul acesta.

Rezultatele nu se vor schimba, este foarte clar. Handbalul e pe final, își epuizează cu totul bateriile, resursele.  Antrenorul românilor i-a spus unuia dintre noi că au le-au dat 20.000 de euro arbitrilor și a început să râdă la final. Ce spuneți, mi-ar mai plăcea să joc handbal?”, a fost mesajul veteranului din poarta lui Valur postat pe o rețea de socializare.

Antrenorul Potaissei, Horațiu Gal, se apără. „Ei acum pot să spună orice, e treaba lor. Ei au venit în vacanță aici, ne-au tratat de sus, erau siguri de calificare, nu aveau nici o emoție. Ei bine, noi i-am surprins apărându-ne avansat, băieții și-au dat viața pe teren. Poate spune portarul lor orice, nu e nimic adevărat. Cine să creadă așa ceva? Să vedeți arbitrajul din Islanda. Ni s-au dat 5 forțări în atac. Gândiți-vă că în medie, o echipă primește într-un tur de campionat 5 forțări în atac. Noi am fost extrem de obosiți, am mers acolo 20 de ore pe drum, am făcut antrenament la 12 jumate noaptea, băieții n-au fost în formă. Ne-au dat și un gol după timpul regulamentar. Ei sunt frustrați acum, asta este. N-am zis nimănui de niciun euro sau alte povești”, ne-a declarat Gal.

Clubul islandez a trimis, la rândul său, un comunicat de presă pe care îl redăm.

„Având în vedere atenția media și discuțiile despre semifinala dintre Valur și Potaissa Turda disputată în România duminică, conducerea clubului nostru vrea să facă câteva precizări.

Valur a discutat deja cu avocatul clubului și este cât se poate de clar că echipa noastră va trimite fie și o plângere formală către organele competente, având în vedere circumstanțele create echipei noastre în România la meciul amintit. Considerăm necesar să facem această plângere, acest apel către organele abilitate. Jucătorii, antrenorii și toți membrii staff-ului au fost jigniți îngrozitor, dezgustător și este de datoria noastră să atragem atenția.  Încurajăm pe oricine să distribuie imagini de la acest meci pe internet pentru a atrage atenția la nivel internațional. Noi o vom face pe cale oficială.

În același timp este foarte important ca jucătorii noștri, antrenorii și toată echipa să depășească acest moment cu acest joc, cu tot ce s-a întâmplat la acest joc și să se concentreze toată lumea pe ceea ce avem de făcut în campionat, echipa luptându-se la titlu.”

De asemenea, site-ul oficial al celor de la Valur au postat un montaj video cu presupusele erori de arbitraj.

Partida de la Turda de duminică a fost condusă de cehii Lukas Freiser și Radoslav Kavulic.

Dagur Sigurðsson, antrenorul naționalei masculine a Germaniei și fost internațional islandez a comentat la rândul său prestația brigăzii de arbitrii, distribuind un mesaj pe twitter.

„Sper să vă uitați la acest meci. Arbitrajul a fost teribil. Asta nu se poate întâmpla, acesta nu poate fi standarul unei semifinale.”

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.