Închide

Premieră la Cluj, o mumie veritabilă a fost scanată printr-un CT, cu tot cu sarcofag

ActualitateTop News by Actual de Cluj - aug. 10, 2020 0 1598

Premieră la Cluj, unde o mumie veritabilă a fost scanată printr-un computer tomograf, cu tot cu sarcofag, în probabil singurul CT din zonă care suportă până la 200 de kilograme.

CT-ul aparține Universității de Medicină Veterinară din Cluj iar mumia a fost scanată la cererea Muzeului de Istorie a Transilvaniei, în patrimoniul căruia se află.  ”Avem un acord de colaborare cu muzeul, la fel cum avem un astfel de acord și cu Spitalul Județean Cluj, care apelează uneori la noi pentru investigații în cazul unor pacienți cu o greutate care depășește capacitatea aparatelor CT din dotarea spitalelor. CT-ul pe care îl avem aici este pentru uz uman, dar suportă greutăți de până la 200 kilograme, față de cele din spitalele umane, care ajung la 120-150 kilograme. Experiența de investigație a mumiei umane, organelor umane mumificate și a mumiilor animale a fost o premieră, ceva special și pentru noi”, spune Robert Purdoiu, șef de lucrări la universitate.”Această mumie a mai fost supusă examinării radiologice în anii 1980, dar nu și investigațiilor CT. Este foarte fragilă, a fost scanată cu tot cu sarcofag, iar informațiile legate de sarcofag vor fi folosite de către restauratori în vederea recondiționării”.

”Prin aceste analize s-au avut în vedere mai multe aspecte care pot lămuri întrebări, precum sexul individului, patologia osoasă, dar și alte posibile patologii, poate vârsta și, nu în ultimul rând, eventualele obiecte cu care a fost pregătită persoana pentru viața de apoi”, au precizat și reprezentanții Muzeului de Istorie.

Să menționăm, mumia de la Cluj e una dintre cele doar două care se află pe teritoriul României, cealaltă fiind la Sibiu. Muzeografa Eugenia Beu-Dachin a spus recent pentru actualdecluj.ro: „este o mumie egipteană care face parte din colecțiile muzeului, în care a intrat acum 100 de ani și care ilustrează practic începuturile formării muzeului, pentru că am încercat să ilustrăm un pic crearea colecțiilor. A fost donată muzeului din Cluj datorită faptului că un profesor de la Cluj a participat la un congres de arheologie internațională în Cairo. Nu știm cine a fost această mumie, probabil o persoană cu rang înalt datorită atenției acordate picturii de pe sarcofag și îmbălsămării, dar nu știm cine a fost, neavând o inscripție”.

În România există doar două mumii: una e cea de la Cluj, iar o alta – la Sibiu. Despre prima dintre acestea, specialiștii spun că ar data din epoca ptolemeică; sarcofagul său de lemn de sicomor are o înălțime de doi metri și o lățime de aproape 60 cm; a intrat în colecțiile muzeului din Cluj ca donație a omului de afaceri Fülöp Back, care a sponsorizat misiunea arheologică maghiaro-austriacă din perioada 1907-1909 de la Gamhud, în Egipt.
Sarcofagul e pictat cu roșu și albastru pe fond alb și datează în a doua parte a perioadei ptolemeice, secolele II-I î.e.n. Scena centrală de pe capacul sarcofagului redă imaginea unei zeiţe cu aripile întinse, în semn de protejare a defunctului. În interiorul sarcofagului a fost pictată o altă scenă, ce ilustrează mumia aşezată pe un pat mortuar sub care sunt reprezentate cele patru vase în care au fost depuse organele interne ale defunctului în timpul îmbălsămării. Capacele vaselor îi reprezintă pe fiii lui Horus, fiecare fiind răspunzător pentru protejarea câte unui organ. Cei doi şacali redaţi faţă în faţă îl înfăţişează pe zeul Anubis, cel care, conform tradiției, a efectuat îmbălsămarea şi l-a condus pe defunct pe lumea cealaltă.

actualdecluj.ro a întrebat MNIT care sunt concluziile după investigațiile CT – aflăm în premieră, între altele, dacă au fost obiecte în sarcofac, sexul, vârsta și înălțimea acestei necunoscute mumii. Revenim cu informații

UPDATE Concluziile durează, spun specialiștii MNIT, căci datele vor trebui analizate de antropologi și medici legiști. O expoziție pe temă e programată pentru primăvara anului viitor.

Citește și:

Misterioasa mumie de la Cluj: adusă din Egipt acum 100 de ani, nimeni nu știe cine a fost

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare