Închide

AŞTEPTĂM ADEVĂRATUL URBANISM DE BUN SIMŢ. CAPITOLUL PUG. Arh. Szabolcs Guttmann: avem nevoie urgent de studiu de trafic

EconomieTop NewsUrbanism by Kristina Reştea - nov. 22, 2014 0 398

 

Partea cea mai rea din „istoria” noului PUG: lipsa unui studiu de trafic, care ar fi trebuit să stea la baza reglementărilor noilor reguli de construire, este cea mai gravă sincopă a noului PUG. Partea bună: stabilrea unor reglementări care să mai elibereze centrul istoric de trafic auto. Partea inexplicabilă: întârzierea de trei ani cu care a ajuns noul PUG la acest stadiu. Ce spune președintele filialei Transilvania a Ordinului Arhitecților din România despre documentul care ne spune cum se construiește viitorul Cluj, la câteva săptămâni distanță de termenul la care actualul PUG, considerat oricum depășit, expiră oficial.

„Orice arhitect mai are păreri, dar, în principiu – ceea ce am propus noi, cei de la Ordin, a primit răspunsuri. Unele elemente au fost introduse, altele nu. Oricum, ce e clar este că noul PUG este mult peste cel vechi”, a menționat președintele OAR Transilvania, Szabolcs Guttmann.

Unul dintre punctele bune ale noului PUG este că acesta introduce reglementări de natură să reducă traficul auto în centrul istoric, consideră Guttmann. „În centrul istoric nu trebuie să ai parcări, ci acestea se pot asigura în zona extra-muros. Noua strategie pentru această zonă mi se pare o treabă foarte bună, cu condiția, desigur, ca ea să și fie pusă în aplicare. Și e foarte important ca strategia să funcționeze ca un tot unitar – adică dacă ai zone cu protecție specifică, atunci trebuie să oferi alternative cu locuri de parcări și chiar să se facă acele parkinguri în punctele prevăzute, în apropierea centrului istoric. Altfel se dă totul peste cap”, subliniază Guttmann.

Marea problemă a noului PUG este, în opinia președintelui OAR-T, lipsa unui studiu de circulație, care „trebuie neaparat făcut, după ideile noului PUG”, „chiar și în ceasul al 25-lea”.“Studiul de circulație trebuie neaparat făcut, chiar dacă între timp noul PUG intră în vigoare. Se vor mai face Planuri Urbanistice Zonale. Este nevoie de acest studiu și deja trebuia pornit, pe baza strategiei urbanistice asumate. O altă problemă ține de baza de date pe care s-a întocmit PUG-ul. Următorul PUG nu se poate face fără o bază de date solidă și actualizată. Trebuie extinse studiile preliminare. Pe baza studiilor existene s-a făcut ce se putea face”, sintetizează Guttmann.

Întârzierea de mai bine de trei ani faţă de termenul la care noul PUG trebuia să intre în vigoare nu are nicio explicaţie plauzibilă, consideră Guttmann. „Dacă se doreşte o urgentare la orice nivel (pentru promovarea documentaţiei, în cazul în care există întârzieri, n.red.), aceasta se poate face. Dar să întârzii un an, doi ani, trei e absurd. Nu cred că a mai existat o astfel de situaţie într-un alt oraş şi nu pot să găsesc nicio explicaţie. Decât că nu se doreşte introducerea normelor noi în oraş”, punctează Guttmann.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.