Închide

AȘTEPTĂM ADEVĂRATUL URBANISM DE BUN SIMȚ. CAPITOLUL PUG. Gheorghe Elkan, Registrul Urbaniștilor: „Noul PUG necesită cel puțin un an de predare și dezbatere pe aplicare”

AdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - nov. 22, 2014 0 526

Clujul face un pas, dar nu e de ajuns, consideră Gheorghe Elkan, reprezentatul teritorial al Registrului Urbaniștilor. Arhitectul spune că există încă multe scăpări în noul Plan Urbanistic al Orașului, însă că ele pot fi corectate dacă primăria își va asuma în 2015 un an de pionerat, în care noile reguli de construire vor fi predate practic proiectanților clujeni, prin concursul specialiștilor primăriei și consultanților arhitecți din Comisia de Urbanism.

„Dacă este sau nu este ce așteaptă lumea, asta este provocarea. După ce ne vom uita la Consiliul Județean la varianta finală, vom vedea ce s-a materializat din ultimele scrisori în care au fost sesizate problemele. PUG-ul este un plan d dezvoltare până la urmă, nu doar o hârtie colorată care se aprobă și se pune apoi într-ul seif. Trebuie să-l gestioneze și beneficiarul și să-l cunoască și proiectanții. Conțiunutul stabilit acum douăzeci și ceva de ani și este trecut de vârsta calității respective. Apoi vorbim de principii din Cartea europeană a urbanismului pe care ar trebuie să le conțină practic. După părerea mea ar fi obligatoriu făcut de cei care cunosc teritoriul și cât s-a dezvoltat într-un secol. Asta nu am văzut deocamdată în PUG, poate se va vedea în varianta fnală-finală. Aș propune ca și acest conținut să fie tratat după o singură schemă. E palt și neprofesionist să creezi ceva doar din reglementări. Avem o școală a reglementărilor de peste 20 și ceva de ani. Fără ca toate lucrările mari să fie discutate și fără ca oamenii de la urbanism și proiectanții să îl cunoască nu vom avea nicio garanție că clujenii nu vor fi iarăși nevoiți să aștepte o perioadă mare de timp până vor primi un răspuns de la primărie sau vor merge pe la unii și alții din primărie să prindă ceva și să stea din nou la coadă pentru consultare”, explică arhitectul Gheroghe Elkan, reprezentantul teritorial la Cluj al Registrului Urbaniștilor.

Lipsa numărului de specialiști din sistemul public poate fi compensată. Cum?

În contextul actual, legislația de urbanism e foarte bogată, dar nici jumătate nu este respectată. Se trece peste anumite lucruri foarte ușor, unii zic că nu trebuie PUZ sau PUD pentru anumite lucrări. Sunt concepții și concepții. Sunt de părere că noul PUG necesită cel puțin un an de predare și dezbatere pe aplicare. Trebuie să se lupte profesioniștii (proietanții, arhitecții din structurile profesionale – n.red.) și funcționarii din administrație. Chiar dacă politicul ar avea interese și ar outea să facă să abată din prioritățile noului PUG în interesul momentului. Până în prezent, s-a pierdut foarte mult pe partea de gestionare a urbanismului. În anii 90 a început România modernă și în Minister exista un departament independent, cu miniștri, direcții, mulți oameni. S-au creat legile, relațiile internaționale. Acum cât a mai rămas din această organizare în Ministerul Dezvoltării Regionale care se ocupă de urbanism și dezvoltarea teritoriului? O masă de birou și o persoană care e șef de birou pe toată țara. Dacă este să vorbim despre urbanismul clujean și se poate aplica și în alte localități din țară, nu este vina doar locală. Vorbim de un dezinteres la nivel național și desigur și de dezinteres local. Există o legislație, slavă domnului, stufos structurată și aceasta ar trebui aplicată pentru interesul final al comunității. Așa că la Cluj trebuie aumate niște discuții profesionale, între membrii comisiei, stuctura de specialitate a primăriei și proiectanți. Pentru că în prezent nimnei nu își asuma când se pune o întrebare despre un anumit proiect sau când un cetățean întreabă de ce s-a pus blocul acesta lângă mine. Când se întreabă un membru al comisiei de urbanism cum s-a avizat un proiect sau de ce, răspunsul este – n-am fost la ședința respectivă. Răspunderea membrilor și răspunderea proiectanților nu există. Cei care fac lucrări și cei care avizează trebuie să-și asume prin referat de ordin profesional și asta trebuie să facă structurile profesionale din care fac parte cei angrenați în urbanismul clujean”, consideră Elkan.

La primărie nu sunt proiecte felicitate. În noul PUG, Clujul nu e conectat cu Zona Metropolitană

În ultimii ani, la urbanism, la primărie n-am văzut la comisie nici măcar un proiect care să fie felicitat. Dacă ar fi că mă refer la conținutul noul PUG, o parte importantă este mobilitatea, ceea ce ține de circulații. Această parte este reglementată în interiorul României de Legea din 1996, nr. 71. În această lege, Autostrada A3 e așezată pe amprenta actuală. Toată rețeaua din lege nu era gândită prost. Și pentru un teritoriu restrâns cum este Clujul aceasta trebuia să fie gândirea, căile de comunicații să se integreze într-o rețea regională. Din această perspectivă există multe inepții. Drumul ocolitor din Florești, paralel cu drumul național care iese pe Valea Gîrbăului – Mănștur, care este și finanțat și necesar, nu este legat în noul PUG de centrura de sud ocolitoare prin Făget. Circulațiile din noul PUG nu se știe dacă sunt integrate într-un context mai amplu, de zonă metropolitană. Nu se știe care sunt direcțiile, cum sunt asigurate fluxurile de circulație. Clujul pare izolat. Mă bucur, însă că există un pas, că se ajunge acum, la aprobarea noului PUG, însă acesta n-are șanse de reușită fără sprijin profesional aplicat, de la toate structurile implicate”, mai subliniază reprezentantul clujean al Registrului Urbaniștilor. 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.