Închide

Avocați din Cluj care fac proiect pro bono în țară primesc premiu european

Actualitate by Actual de Cluj - nov. 23, 2016 0 649

O organizație non-guvernamentală din Cluj câștigă premiu european după ce pune în legătură avocați ce acceptă să lucreze gratis cu persoane vulnerabile.

E vorba de ONG-ul clujean Actedo, ce a primit în urmă cu câteva zile, la a zecea ediție a conferinței internaționale Forumul European Pro Bono din Amsterdam, Premiul European pentru Impact Pro Bono Local.

Actedo e denumirea scurtă a Centrului de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului din Cluj iar acest premiu atestă că un proiect al său e cea mai bună inițiativă juridică la nivel local din Uniunea Europeană.

„Suntem foarte mândri de acest premiu, cu atât mai mult cu cât avocatura pro bono nu este reglementată și nici încurajată în România, dar și fiindcă multe persoane, în special aparținând grupurilor vulnerabile, se confruntă cu încălcări grave ale drepturilor fundamentale. Am muncit mult în ultimii doi ani, am încurajat avocații să își asume o poziție activă în facilitarea accesului la justiție al celor mai vulnerabili membri ai societății și am promovat instrumente juridice în rândul ONG-urilor. Am publicat rezultatele noastre într-un raport de activitate pe care l-am transmis mai apoi către 14 instituții publice (Guvern, ministere, Barouri), alături de recomandările noastre, ce includ promovarea avocaturii pro bono ca instrument eficient de protecție a drepturilor omului și creștere a accesului la justiție. Cu toate acestea, recent noi reglementări juridice au impus limitări grave asupra practicii pro bono, iar noi vom căuta modalitatea optimă de a le aborda”, spune coordonatoarea rețelei Pro Bono pentru Drepturile Omului de la Actedo, Iulia Pascu.
Rețeaua Pro Bono pentru Drepturile Omului a fost unul dintre cele cinci proiecte selecționate în finală, din 17 inițiative pro bono remarcabile din toate statele membre ale Uniunii Europene.
De la lansare, în 2014, Rețeaua Pro Bono pentru Drepturile Omului a oferit asistență și reprezentare juridică în instanță pentru mai bine de 150 de persoane și ONG-uri din România în diferite arii de drepturile omului, precum discriminare, violență de gen, drepturile persoanelor cu dizabilități și evacuări forțate ale romilor. Rețeaua număr patru firme de avocatură și 50 de avocați din țară.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare