Închide

Asistenții sociali i-au cerut sprijinul lui Boc pentru a ajunge în posesia ajutoarelor de risc Covid-19

ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - iun. 23, 2020 0 569

Personalul din asociațiile și fundațiile care activează în sectorul social din oraș s-au plâns primarului Emil Boc că nu pot beneficia de stimulentele de risc de 2500 de lei brut/lunar promise de Guvern  atât pentru medici, cât și pentru personalul din domeniul asistenței sociale și comunitare pe perioada stării de urgență deoarece nu există o procedură legală pe care să o poată urma și nici sprijin din partea Agenției Județene de Plăți și Inspecție Socială.

Reprezentanții Societății Femeilor Ortodoxe din Cluj au arătat în cadrul dezbaterii lansate de Primărie pentru a lua pulsul din domeniul social în pandemia de coronavirus că au asistat câteva zeci de persoane din comunitate cu succes, fără ca nimeni să pățească ceva și au cerut lămuriri cu privire la modul în care pot instra în posesia celor 2500 de lei/lună pe care care guvernul îi oferă pentru asistenții sociali, ca stimulent de risc care se acordă și medicilor.

„Săptămâna trecută ne-am interesat și au zis că deocamdată nu există proceduri și ne anunță în momentul în care se elaborează. Deci, deocamdată, nu se poate rezolva nimic”, au intervenit și cei de la „Asociația pentru Protejarea și Ajutorarea Handicapaților Neuro-Psihici”.

Aurel Mocanu, șeful Direcției de Asistență Socială și Medicală Cluj-Napoca a arătat că de acordarea ajutoarelor de risc se ocupă Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială, însă cei din ONG-uri au arătat că cei de la Agenție sunt reticenți și nu sunt de găsit pentru a oferi informații.

„Există și norme pentru aplicarea prevederilor legale, este la fel ca și în cazul medicilor, nu văd de ce e nevoie de proceduri suplimentare. Vă sfătuiesc să le trimiteți și e-mailuri. E nevoie să aveți un tabel nominal cu toți angajații care în această perioadă au fost pe baricade, cu pontajul și cu pregătirea fiecăruia. Dacă este nevoie de prezentarea altor documente, vă vor cere suplimentar.  Trebuie să insitați”, le-a recomandat ONG-urilor viceprimărița Olah Emese.

Primarul Emil Boc a promis că se va adresa și el conducerii Agenției Județeane de Plăți și Inspecție Socială. „Foarte bine că ne-ați sesizat. De aici e treaba noastră ca noi, ca autoritate a statului, să cerem să colaborăm și să facem operabile aceste proceduri. Voi avea o discuție cu președintele acestei agenții”, a promis primaurl.

Potrivit ordonanţei de urgenţă a Guvernului 43/2020 stimulentul de risc de infectare cu COVID-19 se acordă cadrelor medicale și auxiliare din spitale, dar și personalului din domeniul asistenţei sociale şi comunitare, din cabinetele medicilor de familie şi laboratoarele de analize. Stimulentul este de 2500 de lei brut, lunar.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu