Închide

Artefacte istorice furate din comunitățile evreiești din Europa de Est, inclusiv din România, confiscate la New York, vânzarea oprită la cererea comunității evreiești din Cluj

Actualitate by Actual de Cluj - iul. 23, 2021 0 180

Un număr de 17 pergamente funerare și manuscrise furate din comunitățile evreiești din Europa de Est în timpul celui de-al doilea război mondial au fost confiscate de anchetatorii din New York de la o casă de licitații care se pregătea să le vândă, a declarat joi biroul procurorului federal din Brooklyn, potrivit AFP, citat de hotnews.ro.

„Recuperarea acestor suluri și manuscrise din secolul al XIX-lea, furate în timpul Holocaustului din România, Ungaria, Ucraina și Slovacia (…) este punctul culminant al unei lungi investigații asupra bunurilor culturale și suntem norocoși să putem returna aceste obiecte comunităților lor evreiești legitime”, a declarat unul dintre anchetatori, Peter Fitzhugh, de la Departamentul pentru Securitate Internă al SUA, citat într-o declarație.

Anchetatorii aflaseră în februarie 2021 că o casă de licitații din Brooklyn scoase la vânzare aceste articole, bogate în informații și datând din 1840 până la începutul celui de-al doilea război mondial: rugăciuni pentru decedați, reguli ale comunității, nume de lideri religioși și, uneori, nume a membrilor comunității care au fost deportați la Auschwitz.

Vânzarea a fost suspendată, la cererea comunității evreiești din Cluj, și a Organizației Mondiale de Restituire Evreiască.
Printre obiectele găsite se numără și o carte de reguli din Cluj, oraș cu o mare comunitate evreiască dinainte de război.

Potrivit documentelor înregistrate în instanță, anchetatorii au găsit mențiunea acestui document într-o carte publicată la Cluj în 1936, dar nici o urmă după Holocaust, sugerând că a fost furat de la proprietarii săi.

Citește și:

„Eram colegi de școală și vecini. Au fost duși și ei. Nu ne-am mai văzut niciodată. Nici el, nici mama lui n-a venit acasă din Auschwitz”. Cutremurătoarele mărturii ale deportării evreilor din Cluj

„Cum iei o cârpă și o arunci afară… atât a fost. Nici nu știu unde e mormântul. Nici măcar nu știu dacă în România sau în Ungaria a fost”. Lagărele de concentrare din Cluj, Gherla și Dej, stație spre moarte pentru mii de evrei. Mâncarea era pregătită în vane de baie

Nici un comentariu

Scrie un comentariu