Închide

Arhitect specializat în proiecte de construcții sustenabile: Clujul are puține proiecte/ Orașul pare dificil de accesat, procesele de autorizare merg greu și costurile sunt mari

Economie by Actual de Cluj - mai 08, 2022 0 282

Piața construcțiilor sustenabile a fost puternic afectată de criza sanitară – Unele segmente ale sectorului construcțiilor au întâmpinat mari dificultăți, iar altele s-au dezvoltat bine și foarte bine, spune arhitectul Adrian Pop, consultant BREEAM, de la compania clujeană de proiectare de arhitectură și consultanță în domeniul sustenabilității clădirilor ADP, într-un interviu publicat de Economedia. Acesta spune că sunt puține astfel de proiecte în zona Clujului. „Clujul pare dificil de accesat, procesele de autorizare merg greu și costurile sunt mari/ Timișoara, Oradea sau Arad par mai atractive pentru investitori”, spune Pop.

„Piața clădirilor de birouri a avut probabil cel mai mult de suferit, alături de centrele comerciale mari (malluri). Noi am fost poziționați exact pe segmentele care au mers cel mai bine: spații logistice, care au înregistrat o dezvoltare accelerată, retail alimentar și centre comerciale mici și medii, cu acces direct din exterior. Din păcate, segmentul de rezidențial e cel mai absent, pentru că oferta este scăzută și cererea mare, drept urmare se vinde orice, deci nu există mult interes pentru calitate și pentru un sistem de validare a calității”, spune Pop.

„În perioade instabile, cum au fost, de exemplu, ultimii 2 ani, unele sectoare au întâmpinat dificultăți și imobilele s-au inchiriat sau vândut mai greu. Clădirile bune, performante, certificate, au fost cele care au rezistat, a căror valoare s-a păstrat, care in continuare s-au închiriat, vândut sau au funcționat în parametri normali (sau chiar mai bine). Drept urmare, din ce am observat în ultimii ani, cererea mare pentru clădiri certificate vine tocmai dinspre fondurile de investiții sau bănci”, susține arhitectul.

Acesta spune că biroul are puține proiecte în Cluj. „Ne bucurăm de proiectele publice la care lucrăm. Colaborăm cu Transilvania Construcții, pentru spații industriale răspândite prin țară. Banca Transilvania este unul din cei mai vechi clienți ai noștri, pentru care ne apropiem foarte mult de finalizarea certificării sediului central. Sunt totuși puține proiecte din zona Clujului. Clujul pare dificil de accesat, se știe că procesele de autorizare merg greu și costurile sunt mari, drept urmare Timișoara, Oradea sau Arad par mai atractive pentru investitori”, spune Pop.

Acesta amintește că la Cluj Consiliul Județean a solicitat certificări BREEAM în temele de proiectare a celor 2 mari spitale pentru care s-au organizat și concursuri de arhitectură. „Pentru Spitalul de Copii avem plăcerea să fim implicați în echipa de proiect. Este un proiect foarte mare, foarte complex și foarte special pentru noi. Cerința Consiliului Județean este să obținem nivelul Excellent, care e standard în piața clădirilor de birouri, însă noi ne-am propus să țintim nivelul maxim, Outstanding”, a precizat arhitectul. Concursul pentru spitalul monobloc a fost câștigat de Planho Consultores SLP, Professional Limited Company și 4B Consultanță Arhitectură SRL.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu