Închide

Apud Magister, expoziția prin care artistul Ioan Aurel Mureșan rescrie pictura „clasică”

ActualitateCultură by Actual de Cluj - mai 26, 2022 0 414

Muzeul de Artă Cluj-Napoca găzduiește în perioada 25 mai-19 iunie 2022 expoziția „Apud Magister” a pictorului Ioan Aurel Mureșan. Vernisajul expoziției a avut loc miercuri, 25 mai la ora 18:00. În cadrul evenimentului au luat cuvântul managerul Muzeului de Artă Cluj-Napoca Lucian Nastasă-Kovács, curatorii Dan Breaz și Sorina Jecza și criticul de artă Doina Mândru.

Expoziția Apud Magister este o sinteză a mai multor preocupări și teme importante în creația unui artist emblematic al anilor `80 cum este Ioan Aurel Mureșan. „Pe de-o parte avem puterea figurativismului, capacitatea de sinteză vizuală apropiată de ceea ce ar însemna realismul, materialitatea obiectului, contactul cu realitatea, iar pe de altă parte avem libertatea de expresie a neoexpresionismului, volutele pe care le știm cu toții și care conduc spre o combinare inedită între explozia cromatică și formală”, a spus Dan Breaz, curatorul Muzeului de Artă din Cluj Napoca.

Fără teama de a se pierde pe el în aceste reinterpretări ale marilor clasici din lumea artei, Ioan Aurel Mureșan adaugă în lucrările lui o picătură afectivă, fiecare având un adaos la sensul adevărat al operei de artă. „Acest tip de desfacere a mesajului și a reconstruirii lui împreună cu explicațiile sunt ale profunzimii autorului, îi aparțin doar lui”, a spus criticul de artă Doina Mândru.

„Casa surdului” prin ochii lui Ioan Aurel Mureșan

Una dintre cele mai profunde serii de picturi din această expoziție este „Casa surdului”. Ca inspirație, Ioan Aurel Mureșan l-a avut pe Francisco de Goya, pictor spaniol din secolul XVIII-XIX. Potrivit biografiei, Goya s-a retras într-o casă la periferiile Madridului, după ce a început să surzească. Acolo a pictat pe pereți cu ulei mai multe opere care vor fi cunoscute de lume doar o sută de ani mai târziu, când un francez îi va cumpăra casa. Acele picturi au fost luate de pe pereți și puse pe pânză, colecția fiind cunoscută sub numele de „Casa surdului”. Asemeni lui Goya care a întâmpinat o perioadă grea în viața lui, pictorul Ioan Aurel Mureșan a trecut printr-un moment asemănător când aflase în vara lui 2021 că mama lui nu mai are mult de trăit. Un sentiment de tristețe l-a învăluit și l-a făcut ca într-o lună de zile să picteze 14 tablouri care sunt variațiuni ale picturilor originale ale lui Goya, fiecare având predominant culoarea neagră. „M-am transpus ca și cum aș fi fost eu Goya. Am făcut aceste picturi negre din casa lui Goya, am împrumutat casa lui”, a spus pictorul.

Expoziția cuprinde reinterpretări ale marilor artiști precum Rubens, Tizian, Fragonard, Giorgione, Duchamp, Delacroix, Goya sau Watteau și se poate vizita de miercuri până duminică inclusiv, în intervalul orar 10:00-17:00.

 

Text realizat de Luisa Lorena MĂGUREAN

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu