Închide

Aproape 40 de milioane lei costă regenerarea urbană din cel mai mare cartier al Clujului, pregătită de echipa arhitectului Vlad Rusu, ca la carte

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Actual de Cluj - mart. 02, 2022 0 2927

O zonă de peste 3,4 hectare din cartierul Mărăștur (cel mai mare cartier din Cluj-Napoca) urmează să fie modernizată după un proiect de regenerare urbană ca la carte pregătit de echipa arhitectului Vlad Rusu care are la activ mai multe proiecte pentru transformarea unor zone din oraș, câștigate în urma unor concursuri de soluții. Acest proiect vizează crearea unei grădini urbane în zona parcului Primăverii, dar și a arterelor din proximitate – Ioan Meșter, Emil Cioran și Almasului. Consilierii locali vor aproba studiul de fezabilitate la ședința din 7 martie. Potrivit acestuia, investiția de modernizare din cartierul Mănăștur este estimată la aproape 40 de milioane de lei cu TVA și un termen de realizare de 19 luni.

 

Conceptul de amenajare pentru zona parcului Primăverii din cel mai mare cartier al Clujului, Mănăștur, a fost prezentat public în aprilie 2021 de arhitectul Vlad Sebastian Rusu într-o dezbatere online la Centrul de Inovare și Imaginație Civică al Primăriei. Potrivit propunerii, parcul va crește de la peste 1,5 hectare la peste 2,1 hectare prin renunțarea la benzinăria MOL de pe strada Almașului. În plus, se va amenaja o zonă umedă cu vegetație specifică de-a lungul traseului intubat în subteran al pârâului Calvaria. Parcul va avea și o machetă 3D a cartierului Mănăștur, după cum au propus proiectanții. În plus, se renaturalizează parcul prin plantarea de vegetație, peste 400 de copaci, se vor reconfigura aleile și zonele de joacă, este propus mobilier urban nou, terenul de baschet se va reloca într-o altă zonă sau se va renunța la îngrădiri în relația cu biserica ortodoxă construită aici. Locul de plimbat căței va fi păstrat. În plus, arterele Ioan Meșter și I Cioran vor deveni zone de tip shared space, prin renunțarea la diferența între trotuare și partea carosabilă.

Acum, proiectul intră într-o nouă etapă, având studiul de fezabilitate gata. Acesta a ajuns pe masa Consiliului Local la ședința din 7 martie pentru a primi aprobarea. Potrivit estimărilor echipei de proiectare, investiția pentru transformarea parcului Primăverii și a străzilor adiacente este estimată la peste 39,2 milioane lei (cu TVA) din care construcțiile și montajul presupun 21,6 milioane lei.

Vezi și: Parcul Primăverii se mărește la peste 2,1 hectare. Se renunță la benzinărie și se configurează o zonă umedă pe traseul acoperit al pârâului Calvaria. Cum vor clujenii să îmbunătățească proiectul

Pentru punerea în operă a proiectului, Primăria intenționează să acceseze fonduri europene. Conceptul propus pentru amenajarea zonei respectă ghidurile de regenerare urbană din cadrul Strategiei Integrate a orașului pentru perioada 2021-2030. Dacă până acum, Primăria a inițiat proiecte de regenerare urbană în cartierele orașului doar pentru a construi parkinguri supraterane, de data aceasta prin proiect se propune reînverzirea cartierului, punerea în valoare a pârâului Calvaria sau crearea unor fluxuri pietonale firești în cartier. Peste 400 de copaci din cei existenți se vor păstra, 72 vor fi relocați și, în plus, se vor planta alți 400 de arbori. Prin proiect va fi expropriată și benzinăria MOL de pe strada Almașului, valoarea despăgubirilor stabilite fiind de peste 1,2 milioane lei.

 

Cum se va transforma zona Primăverii din Mănăștur:

 

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare