Închide

Aplicație din Cluj despre care fondatorul spune că e unică în lume, singura din România la competiție de inovare

EconomieTop News by Actual de Cluj - mart. 03, 2017 0 1629

O aplicație software dezvoltată la Cluj care analizează nivelul de încredere în știri, TrustServista, e singura din România înscrisă în concursul internațional de inovație Innovators Race 50, una dintre cele mai prestigioase pentru startup-uri din lume.

TrustServista e dezvoltată de Zetta Cloud și e, spune fondatorul Emil Ștețco, singura platformă software din lume care poate determina originea și nivelul de încredere al știrilor online. A fost finanțată prin-un grant Google și lansată în versiunea de test la începutul acestui an.

Innovators Race 50 va selecta 50 de companii din 5 subdomenii diferite, de la securitate datelor la procese digitale, urmând ca cinci dintre acestea să fie premiate cu 50,000 de dolari și să fie prezentate în cadrul evenimentului VivaTech din Paris din luna iunie.

Startup-ul clujean Zetta Cloud este singura compania companie românească care participă la acestă competiție, potrivit lui Ștețco.

TrustServista este finanțată de către gigantul IT Google prin DNI Innovation Fund și se adresează agențiilor de presă, jurnaliștilor de investigație și instituțiilor publice „care doresc să filtreze informația toxică din presa online și să înțeleagă care conținut este demn de încredere”, spune Ștețco. „Procesarea știrilor se face 100% automat folosindu-se algoritmi de inteligență artificială și procesare naturală de limbaj, analiza axându-se pe determinarea sursei de informații pe baza cărei se generează subiecte de presă (“pacientul zero”). Fiecare articol de presă online este apoi relaționat cu articole similare, prin referințe directe sau mențiuni și citări, conținutul este comparat pentru a determina similarități și apoi augmentat cu meta-date care vor determina nivelul de încredere al fiecărui articol. Astfel, se pot urmări subiectele de presă de la sursă și apoi pe tot parcursul existenței lor în mediul online, ca mecanism de prevenție a distribuirii și viralizării unor subiecte care nu sunt demne de încredere”.

Aplicația vine după ce în toate țările nivelul încrederii în presă a scăzut considerabil. “În acest moment TrustServista procesează doar articole în limba Engleză din domeniile de știri generaliste, politică și evenimente, urmând ca în viitor să proceseze majoritatea limbilor europene și un domeniu de știri cât mai larg. Feedback-ul potențialilor utilizatori ne va permite să aducem îmbunătățiri soluției înainte de lansarea ei de anul viitor. TrustServista va fi disponibilă gratuit pentru o perioadă limitată de timp, mai mare pentru utilizatorii beta selectați, iar apoi va funcționa pe baza unui abonament. Zetta Cloud dorește ca TrustServista să devină o unealtă indispensabilă fiecărei agenții de știri din România sau din lume, pentru a putea detoxifica universul știrilor online și a pune la dispoziția cititorilor conținut de înaltă calitate”.

Citește și:

Un start-up din Cluj câștigă 50.000 euro de la Google ca să facă inteligență artificială

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare