Închide

Aparate de imagistică de două milioane de lei la un spital public din Cluj

AdministrațieSănătateTop News by Actual de Cluj - iun. 09, 2015 0 318

Spitalul de boli infecțioase din Cluj ar putea fi dotat cu mai multe aparate medicale de ultimă generație, dacă propunerea va fi aprobată în ședința Consiliului Județean de mâine.

E vorba de un sistem de mamografie direct digitală, un ecograf multidisciplinar de înaltă performanţă şi un spectrometru de masă – toate în sumă de două milioane de lei, bani din care 70% din din vistieria Consiliului Județean. În acest an spitalul a cumpărat și un computer tomograf la ambulatorul integrat al spitalului, în valoare de peste un milion de lei.

„Una dintre principalele cauze ale mortalităţii feminine în România şi în lume o reprezintă cancerul mamar, un aparat capabil să depisteze precoce această boală este mai mult decât  util pentru toate clujencele şi, mai ales, pentru cele peste 17.500 de paciente deja existente în baza de date a Spitalului de Boli Infecţioase din Cluj”, spune vicepreședintele CJ Cluj Horațiu Catarig.

Acum în laboratorul de imagistică al spitalului și în ambulatorul acestuia se efectuează doar examinări ecografice şi explorări radiologice convenţionale. La spital ajung, în medie, o mie de persoane în fiecare zi. În acest moment în Cluj-Napoca există doar două mamografe amplasate în spitale publice, restul aparatelor de acest tip funcționează în clinici private, unde listele de aşteptare pentru o evaluare imagistică a sânului, decontată de Casa de Asigurări de Sănătate Cluj, sunt de până la două luni.

Spitalul de Boli Infecțioase are 192 de paturi în regim de spitalizare continuă în secţiile clinice și alte 35 de paturi în regim de spitalizare de zi în cadrul Ambulatorului Integrat.

5_proiect Achizitie Mamograf

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare