Închide

Anul acesta poate reprezenta un început de criză imobiliară. Ce se întâmplă

ActualitateDezvoltareEconomie by Actual de Cluj - iul. 18, 2019 0 747

Începutul anului 2019 a venit și ne-a confirmat faptul că ce au presupus specialiștii imobiliari este adevărat, aceștia au prevenit încă din 2018 că stadiul la care se află piața imobiliară în România nu va mai fi la fel pentru că va avea de suferit. Cu toate că o casă sau un apartament din 2018 a reușit să își mentinta prețul, în unele zone au fost înregistrate mici scăderi sau creșteri, stadiul tranzacțiilor a avut de suferit.

La începutul lui 2019, mai exact din ianuarie până în mai, au fost înregistrate cu peste 50.000 de vânzări mai puțîn față de un interval asemănător al anului 2018. Numai În luna mai s-a remarcat o diferența de 14.338 de tranzacții. “În luna mai 2019, s-au vândut în România aproximativ 44.456 de imobile , cu 3.645 mai multe în comparative cu luna aprilie a anului 2019. Numărul tuturor apartamentelor, caselor și terenurilor care au făcut obiectul contractelor de vânzare-cumpărare, la nivel național, în luna mai a anului 2019 cu 14.338 mai mic față de intervalul asemănător  al anului anterior”. De exemplu, prețul pentru un apartament cu o cameră în Complex Viva City Cluj-Napoca a ajuns la aproximativ 81 200 euro plus TVA, ceea ce reprezintă o diferență față de anul trecut.

În România ,la începutul anului 2019 în perioada ianuarie-mai , au fost effectuate 201.376 tranzacții imobiliare, dar între timp din ianuarie până în mai ,în 2018, au fost parafate 251.851 contracte.

Respectivele micșorări au avut loc din cauza unei fluctuații a indicelui ROBOR, acesta stabilind rată creditelor pentru programul Prima Casă. După cum putem observă din cele 12 luni care au trecut, cei care au solicitat un credit Prima Casă au avut parte de surprise, mai exact, rată a crescut semnificativ. În acest mod, în aproximativ un an s-a mărit rată cu sume de minimum 150 de lei/luna pentru cea mai mare parte dintre client. Putem spune că acesta a fost principalul pretext pentru care nu s-a grăbit nimeni în 2019 să solicite creditele Prima Casă. Lucrurile au fost mai greu de deslușit, dar în cazul acestei etape , Guvernul României dorește să modifice progamul Prima Casă cu O familie, o casă. Premierul Dancila Viorica și Ministrul Finanțelor, Teodorovici Eugen, au menționat faptul că progamul nou va avea mai multe optimizari. Printre schimbări se găsește și depășirea limitei maxime a creditului , mai exact , până la 570.000 lei (circa 120.000 euro). Așadar, avansul necesar unei achiziții imobiliare se estimează că va fi între 5 și 10%. Casele sau apartamentele care vor fi achiziționate vor avea nevoie să se încadreze în standarde specific, în măcar 2 care să fie compartimentate și o suprafață de maxim 100mp. De asemenea, cei care aplică sunt nevoiți să cumpere locuințe noi. Conform surselor inițiale, dobânda va fi fixă -5,5% pe toată perioada creditului.

Chiar dacă cifrele ne indică o decădere a pieței imobiliare, nu știm cu certitudine cât de mare ar putea fi picajul. Pe lângă faptul că tranzacțiile imobiliare se află într-o continuă decădere, în 2019 se construiește din ce în ce mai mult în comparație cu ce se construia în anul trecut. Pentru a vedea mai multe complexe rezidențiale care se construiesc în acest an și prețul lor, puteți accesa agenția de imobiliare online Flatfy.ro .

Conform Institutului Național de Statistică, „Repartiţia pe fonduri de finanţare a locuinţelor terminate susțin că, în trimestrul I 2019, în comparație cu trimestrul I 2018, numărul locuinţelor finisate a crescut nu numai din fondurile private dar și din cele publice cu 2368 locuinţe, respectiv cu 73 locuinţe”.

Acest text are calitate de ADVERTORIAL

Nici un comentariu

Scrie un comentariu