Închide

Antreprenori în IT şi industrii creative în regiunea Nord-Vest primesc finanţări pentru afaceri noi

EconomieIT by Kristina Reştea - apr. 01, 2019 0 247

 

Primii 11 antreprenori au semnat contractele în cadrul unui program dedicat startup-urilor din industrii creative şi IT din regiune.  Patru dintre câştigători au înființat afaceri în sectorul IT și şapte în sectorul industriilor creative, iar patru dintre aceştia sunt din Cluj.

Programul de antreprenoriat CRITBIZ a semnat primele contracte de finanțare cu beneficiarii finanțării nerambursabile în data de 29 martie 2019 la Oradea. Primii 11 beneficiari care au trecut de toate etapele programului  – formare antreprenorială, concursul planurilor de afaceri, stagiune de practică și etapa de mentorat – și-au înființat firmele cu care au concurat în programul CRITBIZ și au semnat contractele pentru finanțarea nerambursabilă de până la 40.000 de euro, anunţă iniţiatorii.

Dintre cei 11 de antreprenori care au semnat acum contractele, 4 au înființat afaceri în sectorul IT și 7 în sectorul industriilor creative. Din punctul de vedere al distribuției pe județe, 4 sunt din Cluj, 3 din Bihor, 2 din Maramureș și câte 1 din Sălaj și Satu Mare. Programul CRITBIZ va semna în următoarele luni contractul cu toți beneficiarii.

Programul CRITBIZ este derulat de Asociația pentru Promovarea Afacerilor în România – APPAR in parteneriat cu CCIBH – Camera de Comerț și Industrie Bihor și Grupul PONT din Cluj-Napoca. Misiunea principală a programului cu o durată de trei ani este dezvoltarea strategică a ecosistemului antreprenorial din regiunea Nord-Vest (județele Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Sălaj și Satu Mare) în sectoarele industrii creative și IT, prin crearea unei rețele de colaborare profesionale și comunități de suport. În cadrul programului 400 de persoane au beneficiat de formare antreprenorială, iar în urma concursului planurilor de afaceri 48 de aplicanți (24 în sectorul IT și 24 în industrii creative) au obținut finanțare nerambursabilă de până la 40.000 de euro.

Clujul, lider în zona IT şi industrii creative

Conform unei cercetări socio-economice realizată în cadrul programului CRITBIZ, Clujul e lider de piaţă în regiune. Numărul firmelor active în domeniile industriilor creative și IT în regiunea Nord-Vest a crescut cu 25% în perioada 2009 și 2016, iar în județul Cluj, cu peste 50%. În judeţul Cluj erau înregistrate în 2016 în jur de 58% din totalul firmelor din regiunea Nord-Vest, mai multe cu 46,5% faţă de 2009. În ceea ce priveşte densitatea firmelor active în regiunea Nord-Vest, Clujul se delimitează, din nou: cu 2,8 firme la mia de locuitori. 2016 firme de IT erau înregistrate în judeţul Cluj în 2016, adică 58% din totalul regiunii şi mai multe cu 46,5% faţă de 2009. În 2016, Clujul avea 2797 de firme active în Industrii Creative, concentrând, adică, 53,7% din totalul celor din regiunea Nord-Vest. Numărul acestora a crescut în zonă după izbucnirea crizei economice, care i-a determinat pe mulţi să încerce o altfel de afacere.

Foto: Critbiz

  • author photo two

    Kristina Reştea

    Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

    Nici un comentariu

    Scrie un comentariu