Închide

Anotimpul nesimțirii: Dă-mi, Doamne, un apartament, să-l închiriez la suprapreț! Cât costă locurile de cazare din Cluj în perioada UNTOLD

FestivalSocialTop News by Catalin Suciu - iun. 29, 2018 2 1693

Puțin peste o lună mai este până la festivalul UNTOLD, cel mai mare din România, iar locurile de cazare sunt epuizate în perioada 2-5 august, pe durata evenimentului.

Am sunat la mai multe hoteluri din oraș, inclusiv la cele scumpe și mi s-a transmis că, la o adică, dacă se eliberează ceva, voi fi de îndată înștiințat. Îmi aduc aminte că anul trecut povesteam cu niște muncitori care veniseră prin cartier la o lucrare. Erau niște băieți de la o firmă din Târgu Mureș și făceau naveta zi de zi din Huedin că șefu le-a găsit doar acolo cazare. Era început de august, pregătiri de Untold.

Și în acest an speculanții imobiliari au împânzit internetul cu anunțuri prin care te invită să bagi adânc mâna în buzunar. Persoane fizice își închiriază  apartamentele în care locuiesc, iar prețurile sunt pe măsura anvergurii festivalului.

Pe OLX, de exemplu, un apartament cu 3 camere e oferit spre închiriere cu 800 de euro. În anunț se precizează că apartamentul poate adăposti 9 persoane și e la 10 minute de mers pe jos până la Cluj Arena.

Sun proprietarul, dar cererea e foarte mare, după cum îmi și explică. „Chiar acum merg cu cineva să-l vadă, dacă mă sunați într-o oră și nu-l dau, atunci vorbim, bine?” Bine. Revin peste o oră, dar tipul nu-mi mai răspunde.

Mai scrolez din mouse. Ceva mai jos, promovat cu cașcaval, un alt anunț. Un apartament din zona Iulius Mall se oferă pe tavă, practic, cu 860 de euro, negociabil, pe perioada 2-6 august. Iată, ofertantul îți oferă o zi în plus la cazare, să te poți reface după festival.  Sunt două camere care pot adăposti maximum 4 persoane. Nu se organizează petreceri, se respectă orele de liniște și se dă cu un avans de 1000 de lei. De la Iulius Mall ajungi la Untold un-doi. Totuși, pentru că sunteți patru persoane și vă permiteți să dați 860 de euro, atunci luați un taxi și, la fel, împărțiți totul. Mall-ul e aproape, că doar de aia vii la Cluj, la festival, să de duci la mall că la tine în oraș n-ai putea avea așa ceva. Sun să mă interesez și mai mult de această minune imobiliară formată din două încăperi.

Proprietarul sau cine-o fi răspunde și îmi dă o veste mare: e negociabil, dar nu mai jos de 3200 de lei sub nici o formă. Câtă bunătate. Întreb apoi dacă putem merge cinci inși să-l locuim pe perioada festivalului. „Nu se poate, nu aveți unde dormi, nu prea este nici mobilă și are 48 de metri pătrați”.  Vă mulțumesc, îi spun. Oricum, omul face dovada că e bun samaritean pentru că, nu-i așa, cine ți-ar reduce cazarea cu vreo 800 de lei?

Continui pentru că palierul cu oferte e nesfârșit. Găsesc un apartament în fundu’ Mănășturului, acolo unde se termină blocurile, în sus, pe Mehedinți, la capătul lumii. Zice așa anunțul:  „Apartament disponibil pe perioada festivalului Untold, se află la 4km de stadion, într-o zonă liniștită. Parcare, aer condiționat, două balcoane, accept animale de companie.”

E 2500 de lei și nu se negociază deloc. Cel cu care stau de vorbă e de neclintit, mai bine și-ar dona sânge decât să lase din preț. De aici și clișeul ordinar „nu-i prost cine cere, ci cine dă”.  Proprietarii aleg drumu’ ăsta și nu deviază de la el, îs consecvenți. Regula îi general valabilă și la tranzacțiile imobiliare din Cluj. „Nu las nimic, e ieftin, ce mai vrei altceva? Puteți veni cinci, unde mai mergeți cu atâția bani?”

Nu-i bai. Biștari încearcă să înmulțească și locuitorii din Valea Ierii. Aici, o cabană ți se deschide, cât vezi cu ochii, spunându-ți că e liberă la Untold și e numai bună să scapi de agitația orașului, iar seara, când vrei, și de-ai mașină, te sui în ea și nu oprești decât în Cluj, la festival. 40 de kilometri, un șofer care să nu bea nimic și om ești pentru că aici dai 100 de lei pe noapte și ai o cameră dublă în timpul săptămânii. Dacă vrei cabana pe weekend, o iei pe toată, are șase camere și costă 1000 de lei. Ieftinăciune. Mai mult, ai și jacuzzi contra-cost.

Nu mai bine mergi la Iara?

Dacă totuși vrei să stai în Cluj și cât mai aproape de festival, o parcare de pe Podul Garibaldi îți sare în ajutor. Aici, un intreprinzător cu ștaif și-a făcut un parc de rulote. Închiriază rulota la 1600 de lei și cică încăpeți vreo 4-5 într-una. Are vreo 2 metri rulota, da nu contează. La o adică, vă țineți în brațe. Ca oferta să fie mai atractivă, omul cu parcarea pune la dispoziția doritorilor și dușuri. LUX!

Dacă nu vrei acolo, în rulotă, poți să-ți pui cortul într-un camping improvizat, tot în parcarea de pe Garibaldi. Ai de ales: ori iei cortul de la ghereta cu corturi și dai 70 de lei/noapte, ori vii cu cortul tău și dai 50 de lei pe noapte,de persoană. Atenție la termeni. Deci dacă ai un cort de 5 persoane, fiecare va plăti să stea în el 50 de lei pentru fiecare noapte. Taxa-i pe aer, fiecare centimetru de pământ e arendat cu cea mai mare grijă. Nimic nu se prăduiește.

Bani fac și Universitățile din Cluj, care-și scot camerele căminelor la închiriat. Chitiți să facă bani sunt toți proprietarii de baruri, unde cresc, evident, și prețurile în luna august.

Clujul fierbe cu adevărat în goana după arginții turiștilor. Așadar, de ai programat vreun concediu la început de august și nu-ți pasă cine vine și-ți doarme prin casă, în patul tău, cine-ți folosește baia și ce face pe la tine, poți face un ban cinstit dacă-ți scoți apartamentul la închiriat. Dar fii atent, ești fraier dacă-l pui sub 500 de euro.

 

 

 

2 comentarii

  1. Apeciez munca reporterului pentru documentare … dar de ce e „anotimpul nesimtirii” chiar nu inteleg … regula cererii si ofertei functioneaza …

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.