Închide

Anonim politic la Cluj, propus ministru. Puternicul grup Boc-Tișe-Buda n-a contat în negocieri

ActualitateAdministrațieTop News by Cosmina Fernoaga - oct. 24, 2019 0 1311

Deși n-a fost niciodată vioara întâi în politica locală, n-a excelat în niciun fel în spațiul public și nici n-a atras atenția în privința vreunei inițiative legislative, deputatul clujean Adrian Oros este propunerea premierului desemnat, Ludovic Orban, pentru Ministerul Agriculturii. Un minister cu greutate, am spune, dacă este să avem în vedere că sectorul agricol se află într-o continuă expansiune, statul cheltuind sume colosale pentru susținerea activităților fermierilor români. Oros este de profesie medic veterinar, fiind și prorector în cadrul USAMV Cluj, iar momentul în care a fost mai bine evidențiat în media are legătură cu acuzația de incompatibilitate pe care i-a adus-o Agenția Națională de Integritate (ANI). Mai precis, Oros a fost acuzat de ANI că în timp ce deținea mandatul de deputat, avea și calitate de administrator la un cabinet veterinar privat. În baza unui document contabil, Oros a reușit să demonteze această acuzație, la Înalta Curte, astfel că decizia inspectorilor ANI a fost anulată.  De atunci și până în prezent, el a continuat să rămână deputatul tăcut. Pe plan politic local a fost cât se poate de ignorat, chiar izolat, de către cei trei lideri semnificativi ai PNL Cluj, respectiv Daniel Buda, Alin Tișe și Emil Boc. De altfel, potrivit informațiilor Actual de Cluj, sondajele comandate de organizațiile politice din Cluj îl poziționează pe Oros mult în coada clasamentului, în privința notorietății sau a cotei de încredere, chiar dacă el se mișcă pe scena politică de ani de zile.

A simțit când și unde să se poziționeze. Grupul din fruntea PNL Cluj n-a contat în chestiunea formării Guvernului

Totuși, deputatul Adrian Oros, spre deosebire de liderii actuali ai PNL Cluj, a intuit cel mai bine contextul politic prielnic, optând să se poziționeze alături de omul care avea să câștige președinția partidului la nivel național. În momentul alegerilor interne din PNL, când în cursa pentru președinție se luptau draconic Ludovic Orban, Cristian Bușoi și Cătălin Predoiu, când bătălia majoră pentru șefie se dădea între gruparea PDL-iștilor intrați în partid, și gruparea vechilor liberali, anonimul Adrian Oros a făcut mișcarea cea mai potrivită. El a fost singurul dintre liberalii clujeni care a pus umărul serios în sprijinirea lui Orban pentru obținerea președinției partidului. Iar Orban n-a uitat, nu l-a uitat pe Oros, ca susținător al său, și nu i-a iertat pe ceilalți lideri liberali clujeni care i-au întors spatele, astăzi ei neavând absolut niciun cuvânt în negocierile privind nominalizarea miniștrilor. Ludovic Orban, în calitatea sa de premier desemnat, l-a preferat minstru la Agricultură pe Adrian Oros, oferindu-i în felul acesta acest și un bun prilej de a se remarca, de a ieși din cumplitul anonimat care-l bântuie de când se știe.  Desigur, speranța lui Orban și-a lui Oros ar fi ca trio-ul Emil Boc-Alin Tișe-Daniel Buda să se spulbere la nivelul PNL Cluj, doar că această speranță – din foarte multe motive –  va rămâne, pentru cei doi, un vis frumos.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.