Închide

Angela Gheorghiu, la 25 de ani de la debutul pe scena din Cluj: "O să încerc să mă reîntorc pentru a sărbători împreună"

ActualitateRecomandarea redacțieiUncategorized by Kristina Reştea - oct. 03, 2014 0 414

Soprana Angela Gheorghiu vrea să se întoarcă la Cluj pentru a marca anul viitor cei 25 de ani de la debutul pe scenă, care a avut loc la Opera Națională din Cluj-Napoca. Soprana și-a împărtășit planul tot de pe o scenă -cea din sala Studio a Academiei de Muzică “Gheorghe Dima”, unde a primit azi titul de Doctor Honoris Causa.

„Vine minunea! Când vine, ne aplecăm toți”, își dau coate studenții în arte ale muzicii, înainte de începerea ceremoniei. Apariția pe scenă a sopranei a înlocuit însă rapid glumele cu zâmbetele de admirație în rândul tinerilor posibil artiști. Iar „Diva” (aşa scrie la un moment dat chiar pe ecranul din sală, pe care curg imagini cu soprana) care a cântat în Londra, New York sau Kuala Lumpur a împărțit la rândul ei zâmbete și saluturi înspre sala plină de la Academie. „Vă imaginați că voi sunteți foarte emoționați. Nu știți în fața cui vă aflați… Sunteți în fața unei artiste care este extrem de emotivă… așa, dau din casă. Întotdeauna m-am luptat cu ele, a trebuit să le înving”, a împărtășit Angela Gheorghiu.

 „Clujul este prima mea scenă. Nu vreau nicio polemică, dar la București nu ne vroiau pe vremea aceea. Am debutat cu La Boheme a lui Puccini la Cluj. La anul se fac 25 de ani. O să încerc să mă reîntorc la Cluj pentru a sărbători împreună”, a spus soprana. „Sunt în bună înțelegere și pace și prietenie cu artiștii și foștii colegi din București și de oriunde în lume”, a ținut să completeze soprana.

 

 

„De la o vârstă începi să primești foarte multe premii, e un semn foarte drăguț. Înțelegeți voi, fetelor! Dar nu-i nimic, nu ne lăsăm. Programul meu e plin, încă am roluri de învățat. Am o frază pe care o folosesc în ultima vreme: dacă și mâine va fi ca azi eu îi mulțumesc lui Dumnezeu”, a încheiat Angela Gheorghiu, care a cântat alături de sală pe acordurile „Gaudeamus Igitur”.

 

 

Angela Gheorghiu s-a născut în Adjud, a urmat Școala de Muzică din București și Universitatea Națională de Muzică din Capitală. A debutat pe scena mare în 1990 la Opera Naţională din Cluj, cu rolul Mimi din “Boema”, de Giacomo Puccini, iar doi ani debutează internațional la Royal Opera House, în 1992. A cântat pe scene din New York, Londra, Paris, Salzburg, Los Angeles, Kuala LUmpur, Madrid, Shanghai, Moscova și multe altele.

 

Printre personalităţile cărora Senatul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca le-a conferit până acum titlul de Doctor Honoris Causa se numără compozitorii Iannis Xenakis, Ştefan Niculescu, Krzysztof Penderecki, György Kurtág, cântăreţii Mariana Nicolesco, Ionel Pantea, Virginia Zeani, Victoria Cortez, interpreţii Yehudi Menuhin, Robert Levin, Dumitru Fărcaş, Sherban Lupu şi dirijorii Erich Bergel, Emil Simon, Petru Sbârcea, Cristian Mandeal şi Laurence Foster.

 

 

 

 

 

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.