Închide

Analiză ZF. Cluj, Timişoara, Iaşi şi Braşov au trecut de 1 mil. mp de birouri şi alte 200.000 mp sunt în construcţie sau pregătire

Economie by Actual de Cluj - sept. 26, 2022 0 74

Proiectele de birouri din centrele regionale sunt importante repere urbane, deseori în dezvoltări cu funcţiuni mixte, ele au un efect polarizant pentru oraş mai pronunţat decât în Capitală. Din punctul de vedere al calităţii, proiectele din centrele regionale sunt în linie cu cele mai ridicate exigenţe şi intră într-o concurenţă sănătoasă de inovare arhitecturală cu orice proiect de birouri contemporan.

Pe segmentul office, Bucureştiul se află pe primul loc, cu un stoc total de 3,3 milioane mp, în contextul unei populaţii totale de 2,1 milioane şi o rată a şomajului de 5,1%. Găzduind 31 de universităţi, atât publice, cât şi private, Capitala furnizează peste 170.000 de absolvenţi în fiecare an, contribuind la atractivitatea oraşului ca destinaţie pentru companiile care doresc să-şi extindă afacerile în România.

Capitala este urmată de Cluj-Napoca (350.000 mp), Timişoara (294.000 mp), Iaşi (205.000 mp) şi Braşov (155.000 mp). Totodată, piaţa cu cea mai rapidă creştere este reprezentată de Bucureşti, stocul mo­dern fiind cu 10% mai mare în trimestrul 2 faţă de acelaşi trimestru din 2021.

Cluj-Napoca are o rată a şomajului de 2,1%. 72.000 de absolvenţi îşi finalizează studiile în fiecare an în cele nouă universităţi publice şi private ale acestui oraş. Populaţia Timişoarei a depăşit 700.000 de persoane, în timp ce rata şomajului este de 1,8%. Cu şapte universităţi publice şi private, Timişoara are peste 44.000 de absolvenţi anual.

În ceea ce priveşte rata de neocupare, Cluj-Napoca şi Iaşi au înregistrat cel mai ridicat nivel de închiriere, cu doar 8% rata de neocupare fiecare din stocul total în trimestrul 2. În acest moment, cel mai extins stoc de spa­ţii de birouri se regăseşte în Cluj, care dis­pune de 350.000 mp la care se vor adă­u­ga livrări noi de 55.000 mp. ”Dacă analizăm centrele regionale tra­diţionale, noile proiecte de infra­struc­tură din Cluj pot conferi acestuia un avan­taj con­siderabil în ceea ce priveşte po­ten­ţialul de creştere. Dacă schimbăm însă optica, ne aşteptăm ca între centrele re­gio­nale să îşi facă loc şi Oradea ca un nou pol de birouri regional, beneficiind de poten­ţia­lul generat în primul rând de zona de pro­ducţie şi logistică“, a spus Daniela Gavril, Head of Research, CBRE România, citată de Ziarul Financiar.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu