Închide

Analiză imobiliară: Cluj-Napoca, cel mai greu accesibil oraș din țară pe piața apartamentelor. De câți ani de salarii medii e nevoie pentru a cumpăra o locuință?

Economie by Kristina Reştea - sept. 26, 2022 0 986

Un cumpărător din județ, cu venit mediu, are nevoie de peste 10 ani pentru achiziția unui apartament nou în Cluj, municipiul fiind cel mai greu accesibil din țară, arată analiza unei agenții imobiliare. Atunci când sunt luate în calcul veniturile pe orașe și județe, reiese că pentru achiziția unui apartament în capitală o persoană cu venit mediu de București are nevoie de aproximativ 7 ani, iar Clujul este cel mai greu accesibil oraș din piața imobiliară.

Menționăm că, pentru Cluj, cele mai recente date ale Institutului Național de Statistică arată că venitul salarial mediu net în luna iulie 2022, în județul Cluj a fost de 4756 lei (970 euro), adică mult mai mare decât datele prinse în analiza Blittz.

Locuințele au devenit mai puțin accesibile în capitala României în decursul anului 2022, arată o analiză Blitz Imobiliare. Prețurile la apartamentele noi au crescut în numai un an cu aproximativ 19%. Câștigul salarial mediu net a crescut cu doar 12,3% în interval de un an.

Prețul mediu pentru apartamente vechi de vânzare din București a fost la 1.601 euro/mp, respectiv 1.963 euro/mp la locuințele noi, potrivit datelor preluate de la Imobiliare.ro. Salariul mediu net pe luna iunie 2022 a fost de 3.977 de lei (sau aprox. 804 Euro), la nivel național, conform Institutului Național de Statică. În luna iunie 2022 erau necesari 10,17 ani sau 122 de salarii medii pentru achiziția unui apartament nou de 50 de mp utili în București.

Formula de calcul: Preț pe metru pătrat x suprafața utilă = cost achiziție apartament / salariu mediu = număr salarii medii necesare / 12 = număr ani necesari În ianuarie 2021, salariul mediu era mai mic (696 euro), respectiv prețurile mai mici (1.451 Euro pe mp – apartamente noi și 1.359 de euro pe mp – apartamente vechi). În luna ianuarie 2021 erau necesari aproximativ 8,6 ani și 104 salarii medii pentru achiziția aceleiași locuințe.

Com­pa­rativ, în 2008, în plin boom imobiliar, erau ne­cesare nu mai puţin de 393 de salarii medii pe economie pentru achi­ziţionarea unui apar­tament nou în Bucureşti sau o perioadă de muncă de aproape 33 de ani.

Un alt indicator important este cel de accesibilitate a locuințelor, menționează analiza. Acesta se calculează ca raport dintre prețul locuinței/mp raportat la salariul mediu pe economie, dintr-o perioadă anume. Un rezultat cât mai apropiat de 1 arată ca piata imobiliara este “mai accesibilă”, comparativ cu un rezultat supraunitar, care arată faptul că imobilele sunt din ce în ce mai “inaccesibile”, cu cât acest raport este mai mare. Indicele de accesibilitate a locuințelor pe 2021 este de 1,4. Conform datelor, din 2005 până în 2008, indicele de accesibilitate a locuințelor a început sa crească constant, an de an, odată cu instalarea crizei financiare, iar locuințele au devenit tot “mai puțin accesibile”, arată analiza imobiliară.

În 2008, anul crizei financiare și imobiliare, indicele de accesibilitate a atins un maxim de 5,3, după care în 2009 a fost de 3,9 și a început sa scadă până a ajuns, din nou, la 1,9 în 2016 și 2017. Cel mai mic nivel a fost înregistrat în anul 2002, când indicele de accesibilitate a avut un nivel de 1,1. Altfel spus, in acel an, românii și-au putut cumpăra mai lesne proprietăți, întrucât venitul mediu era cu mult peste valoarea pieței imobiliare pe metru pătrat.

Pentru a afla indicele de accesibilitate pentru apartamentul din exemplul dat, se împarte prețul pe metru pătrat la salariul mediu net, folosind datele de mai sus (preț pe mp și salariul mediu net pe economie):

Indice de accesibilitate Apartamente Noi vs Apartamente Vechi 1.963 Euro/mp / 804 Euro = 2,4 (apartamente noi) 1.601 euro/mp / 804 Euro = 1,9 (apartamente vechi) Așadar, apartamentele vechi din capitală sunt mai accesibile decât cele noi.

Cât de accesibile sunt locuințele în orașele românești?

Pentru a face o analiză la nivel național, a fost luat în calcul prețul mediu pe oraș și venitul mediu net pe oraș (și nu mediu național), folosind baza de date numbeo.com.

Menționăm că, pentru Cluj, cele mai recente date ale Institutului Național de Statistică arată că venitul salarial mediu net în luna iulie 2022, în județul Cluj a fost de 4756 lei (970 euro), adică mult mai mare decât datele prinse în analiza Blittz. E mai mare cu 44 lei comparativ cu luna anterioară și cu 479 lei mai mare față aceeași lună a anului 2021.

Față de media pe țară, câștigul salarial mediu net din județul Cluj, realizat în luna iulie 2022, a fost mai
mare cu 19,6 %, ceea ce clasează județul Cluj pe locul 2 după Municipiul București.

Pe de altă parte, strict pentru Cluj-Napoca, și cele mai recente date Imobiliare.ro arată cifre mai mari privind prețurile apartamentelor: 2418 euro/mp.

Accesibiliatea apartamentelor în marile orașe:

Sursa: Blitz Imobiliare

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.