Închide

Analiză Termene.ro: Numărul de angajați din mediul privat în Cluj a scăzut cu 3,4% în 2021

EconomieTop News by Kristina Reştea - iul. 13, 2022 0 117

Anul 2021 a continuat trendul înregistrat în 2020, iar numărul de persoane angajate a scăzut pentru prima dată sub pragul de 4 milioane, potrivit unui studiu termene.ro. Fenomenul a fost vizibil ȋn toate industriile, dar HoReCa și construcțiile au ȋnregistrat cele mai mari scăderi. Numărul de angajați din mediul privat a scăzut cu 3,4% în 2021.

Potrivit analizei Termene.ro, dacă în anul 2019 în România erau angajate 4,2 milioane persoane (similar cu anul 2018), în 2020 numărul acestora s-a redus la 4,1 milioane de persoane, iar în 2021 a ajuns la aproximativ 3,811 milioane persoane.

Din graficele prezentate, analiza ia în calcul datele companiilor private, care au depus bilanțuri pentru anul 2021 la Ministerul Finanțelor.

Datele Ministerului Muncii arată că numărul salariaților activi la 30 iunie 2022 era de 5.721.529 de persoane.

,,Companiile au fost forțate de criză să ȋși eficientizeze activitatea, iar o parte a acestui proces a ȋnsemnat renunțarea la angajații considerați non-esențiali. Oricât de cinic ar suna, este una dintre primele măsuri pe care o firmă trebuie să o ia ȋn perioadele dificile, pentru a reuși să supraviețuiască. Ȋn același timp, unii angajați au renunțat la posturile lor din România și au ales să plece din țară, ȋn state ȋn care salariile sunt mai mari, iar job-urile mai stabile”, spune Adrian Dragomir, consultant de business și fondator termene.ro.

Domeniul HORECA a pierdut peste 21% din angajați, iar cel al construcțiilor 21,6%. Cele mai mici scăderi ale numărului de angajați, raportat la nivelul din 2020, sunt în agricultură – 4,55% – și ȋn comerț – 7,22%.

Ȋn nici unul dintre cele 10 județe din România, în care sunt peste 100.000 de persoane angajate, nu s-a înregistrat vreo creștere a numărului de persoane angajate. Scăderea a fost una vizibilă la nivel general. Județul cu cea mai accentuată scădere a fost Timiș, care a pierdut peste 11% din angajați în 2021, pe când cele mai mici scăderi se înregistrează în Prahova, Argeș și Sibiu. Singurul județ în care a existat o creștere a numărului de angajați este Bacăul. Ȋn 2021, au fost cu 1% mai mulți angajați comparativ cu anul 2020 (de la aproximativ 81.800 persoane, la 82.600 persoane).

În Cluj, scăderea a fost de 3,4%.

 

 

Conform datelor Direcției Județene de Statistică, în aprilie anul acesta Clujul a ajuns la un record de salariați – peste 270.000, în total. Direcția Județeană de Statistică arată că în aprilie, luna pentru care există cele mai recente date, în Cluj au fost înregistrați 270.393 de salariați, cu peste 6.700 mai mulți decât în aceeași lună a anului trecut. Este cel mai mare număr de angajați înregistrat cel puțin în ultimii 20 de ani în Cluj, pentru a doua lună consecutivă peste pragul de 270.000.

Sunt cei mai mulți angajați înregistrați într-un județ din țară, după București, Clujul fiind urmat la câteva mii de angajați distanță de județele Timiș și respectiv Brașov. În martie în Cluj erau înregistrați 269.530 angajați, în vreme ce în Timiș – 260.410, iar în Brașov – 194.287 angajați.

 

De ce a scăzut numărul de salariați?

Principalele trei motive ale scăderii numărului de angajați, potrivit specialiștilor termene.ro, sunt:

  • Eficientizarea activității societăților, cauzată de restricțiile aferente pandemiei COVID-19. Un număr mare de persoane au fost disponibilizate ca urmare a măsurilor restrictive impuse de pandemie, lucru vizibil mai puțin în situațiile financiare ale anului 2020 și mai clar în cele ale anului 2021;
  • Lipsa de personal calificat – mediul concurențial din ce în ce mai puternic (existent la nivel european) face ca angajații calificați să fie extrem de greu de găsit, iar multe companii activează cu deficit de personal;
  • Salariile net superioare oferite pe domenii similare în țările din vestul Europei. După un val de repatrieri (în primul an al pandemiei), a urmat un nou val de plecări către firmele din țările vest-europene, care oferă condiții de muncă mai bune decât cele din România;

„Locurile de muncă pierdute ȋn ultimii doi ani vor trebui recreate, altfel, economia nu poate crește cu deficit de personal. Pe termen scurt, cel mai probabil se va apela la mâna de lucru ieftină, provenită din țări precum Nepal, Sri-Lanka, iar pe termen lung, evoluția ratei șomajului va fi direct legată de evoluția existentă la nivel macro-economic”, spun reprezentanții Termene.ro.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.