Închide

Analiză. Stocul de birouri de la Cluj va crește cu peste 70.000 mp.”Locurile noi de muncă create în ultimul an în Cluj-Napoca și-au spus cuvântul pe piața de birouri locală”

EconomieTop News by Kristina Reştea - mai 06, 2022 0 595

 

Stocul de birouri al Clujului va crește cu o suprafață de aproximativ 70.000 mp în perioada următoare, arată datele centralizate pentru Actualdecluj.ro de compania de consultanță CBRE. La livrare, birourile au procente de ocupare ridicate.

Cluj-Napoca își păstrează tendința de dezvoltare pe piața de birouri, iar la finalul primului trimestru din 2022 stocul modern din oraș depășeste pragul de 350.000 mp, arată datele CBRE. Mai mult, rata de neocupare este în scădere, specialiștii estimând că, în această perioadă, rata de neocupare e în jur de 6,8%.

„Dacă analizăm o perioadă mai lungă, observăm că în ultimele 15 luni cererea de spații de birouri a însumat circa 26.000 mp, din care 60% a fost reprezentată de cererea neta. Un aspect pozitiv si relevant al pieței locale este faptul că dezvoltarea de noi spații de birouri este generată în special de cererea nouă. În acest context, locurile noi de muncă create în ultimul an în Cluj-Napoca și-au spus cuvântul pe piața de birouri locală”, transmit reprezentanții CBRE.

La stocul modern de spații de birouri din Cluj-Napoca se preconizează a fi adăugate în viitorul apropiat approximativ 70.000 mp care se află în curs de finalizare, arată datele CBRE. „Însă mai relevant decat aceasta cifra este faptul ca aceste proiecte ajung la momentul livrarii cu un grad de ocupare mai mare de 85%”.

“Trebuie să fim atenți însă la cealaltă față a monedei când vorbim de gradul ridicat de ocupare a spațiilor de birouri nou livrate. Cu o disponibilitate redusă de spații moderne de birouri, ne așteptăm să înregistrăm fie o creștere a chiriilor, fie o diminuare a flexibilității proprietarilor în negociere. În acest context, abilitatea consultantului de a obține cele mai bune condiții pentru o companie chiriașă devine esențială”, a declarat Vlad Damian, Head of Investor Occupiers A&T Services Office, CBRE Romania.

Cluj-Napoca devine a doua destinație din punct de vedere investițional după București, spun specialiștii imobiliari. „Clădirile de birouri de pe piața locală se află deja în vizorul investitorilor consacrați în București, iar Clujul reprezintă o destinație specială între orașele regionale cu potențial investițional”, observă cei de la CBRE.

I-am întrebat pe consultanți în ce fel a schimbat pandemia piața de birouri, după doi ani de restricții, măsuri de siguranță și „work from home”.

„După perioada aceasta extinsă de pandemie, cele mai vizibile transformări sunt cele generate de măsurile de sănătate și siguranță. Practic nu există proprietari de spații de birouri din România care să nu se concentreze pe aceste aspecte pentru a încerca să prevină orice risc. Cererea de spații noi și moderne de birouri nu s-a oprit nicio clipă, astfel că nu putem discuta despre o încetinire din punct de vedere al dezvoltării. Mai mult, observăm în ultima lună o tendință accentuată de reîntoarcere a angajaților în clădirile de birouri, lucru care este vizibil de altfel și în creșterea de la lună la lună a ratei de utilizare a birourilor”, spun reprezentanții CBRE.

Tranzacții de zeci de milioane de euro

La finalul primului trimestru din 2022, stocul modern de birouri din București a ajuns la 3,27 mil. mp, după livrarea a trei clădiri noi cu o suprafață închiriabilă brută (GLA) cumulată de 73.500 mp. Clădirile de birouri continuă să genereze cel mai mare volum de investiții, având o pondere de 78% din valoarea totală tranzacționată în primele trei luni ale anului 2022. Cea mai mare tranzacție din primul trimestru, reprezentând 48% din volumul total de investiții pe T1, este aferentă achiziției clădirii de birouri Record Park din Cluj-Napoca de către belgienii de la AYA Properties din cadrul Speedwell, pentru o sumă estimată la puțin peste 30,0 mil. euro.

Mișcări în piața muncii

La începutul lunii mai, în județul Cluj erau disponibile aproape 4000 de locuri de muncă, arată datele Agenției Județene pentru Forță de Muncă. Mii de locuri de muncă se anunță și pe portalurile de recrutare, iar IT-ul e lider de clasament printre domenii. Sectorul tehnologiei asigură, de altfel, mare parte din gradul de ocupare al birourilor de pe piața locală.

Numărul salariaților din Cluj a ajuns la aproape 270.000, pentru prima dată cel puțin în ultimii opt ani, cu 60.000 mai mulți decât în 2014, conform datelor  Direcției Județene de Statistică din Cluj. Acestea arată că în județ au fost înregistrați în februarie un număr de 269.446 angajați, în creștere cu câteva sute față de luna anterioară și cu 7.000 mai mulți față de aceeași lună a anului trecut.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.