Închide

Analiză: care sunt cele mai mari tranzacții de spații de birouri din Cluj, în 2019: firmele de software iau caimacul

EconomieTop News by Mihai Prodan - oct. 10, 2019 0 428

Volumul închirierilor de spații de birouri din țară a ajuns la aproape 340.000 de metri pătrați iar cele mai mari tranzacții sunt la Cluj, arată o cercetare realizată de Esop și publicată în urmă cu puține momente după date centralizate de principalii brokeri din piață. Cifrele obținute în exclusivitate de actualdecluj.ro arată că cele mai mari tranzacții au fost realizate de companii producătoare de software.

O companie de consultanță imobiliară publică astăzi un raport privind cele mai mari tranzacții de spații de birouri din țară și, cu excepția Capitalei, cele mai mari sunt la Cluj. Esop Consulting precizează pentru actualdecluj.ro care sunt cele mai mari tranzacții de spații de birouri din Cluj, în acest an: cea mai mare tranzacție a fost parafată de Record Park, unde MHP Porsche a închiriat peste 5.200 de metri pătrați. A doua cea mai mare suprafață a fost închiriată de un client confidențial tot în Record Park, 3.500 mp – reprezentanții dezvoltatorului precizează însă că între timp suprafața a crescut la ”aproape 4.000”, dar nu pot spune care este clientul, precizând doar că e vorba de o companie producătoare de software din Statele Unite care are deja spații de birouri închiriate în Cluj. A treia cea mai mare tranzacție a fost parafată de Bitdefender, care a închiriat 2.800 metri pătrați în Cluj Business Center.

Următoarele cel mai mari tranzacții de spații de birouri, ca suprafață, sunt în Iulius Business Center, Hexagon Offices și Vivido – un client confidențial care a închiriat 1.366 mp, UMT GG Software SRL cu 835 mp și respectiv EY, cu 800 mp.

În România volumul închirierilor spaţiilor de birouri a ajuns, în primele nouă luni ale anului, la 339.100 metri pătrați, mai mare cu cu 65.430 mp decât în aceeași perioadă a anului trecut. Din totalul raportat la nivel naţional, cele mai mari tranzacţii s-au înregistrat în Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara, arată analiza. ”Piaţa de birourilor se menţine pe un trend ascendent, este o perioadă de dezvoltare şi extindere atât pentru companiile multinaţionale, cât şi pentru cele locale. Companiile au fost atrase în special de pre-închirierea de spaţii în proiectele noi, segmentul pre-închirierilor înregistrând o creştere cu 40% în primele trimestre ale acestui an, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut: la 96.000 în 2019, faţă de 68.000 mp anul anterior”, a declarat Alexandru Petrescu, managing partner al firmei care a realizat studiul. În primele nouă luni ale anului s-au tranzacţionat spații de birouri cu o suprafaţă totală de 90.810 metri pătrați. Cele mai mari suprafeţe de birouri au fost închiriate în proiectele Iride Park, AFI Park, Dacia Office, Orhideea Towers şi Timpuri Noi Square – toate din București, în vreme ce în Cluj-Napoca cele mai mari tranzacţii de închiriere au vizat spaţii de birouri în proiectele Record Park şi Cluj Business Center, în timp ce în Timişoara a fost proiectul Iulius Tower.

Estimările specialiştilor arată că, până la finele acestui an, suprafaţa de birouri ce ar putea fi livrată în Bucureşti va depăşi 350.000 mp, similară cu datele previzionate pentru anul 2020, mai arată analiza.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.