Închide

Analiză a economiștilor de la UBB: Ce parteneri comerciali avea Ucraina în top, înainte de război, și ce efecte va avea invazia Rusiei pe piața alimentară?

Economie by Actual de Cluj - mart. 24, 2022 0 141

Cei mai importanți parteneri de comerț ai Ucrainei înainte de Război erau Rusia și China, țări urmate de state din UE, Germania și Polonia. Datele au fost prezentate într-o statistică publicată de echipa Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a UBB din Cluj, care derulează și proiectul de cercetare COVID-19: Romanian Economic Impact Monitor. 

Datele sunt cele aferente anului 2019, înainte de războiul pornit de Rusia în Ucraina.

Astfel, în anul de referință, Rusia reprezenta 9,5% din exporturile Ucrainei și 12% din importuri, iar China avea 8% din exporturi și 13,3% din importuri. Parteneri comerciali importanți pentru Ucraina înaintea invaziei erau și Germania, Italia, Polonia, Belarus sau Ungaria, arată analiza publicată de Economedia.

May be an image of text that says "Ponderea țărilorîn comerțul exterior al Ucrainei (2019) OEC ofEconom Complexity Export(%) Rusia China Import( 9,5% China 8,0% Germania Rusia 13,3% 6,2% Polonia Germania 12,0% 5,5% Italia 9,6% Polonia 5,2% Turcia 9,4% 4,8% Belarus Egipt 7,5% 4,3% Ungaria India 4,3% 3,9% SUA 4,0% Olanda 3,7% Turcia 3,9% Ungaria 3,5% Italia Alte țări: 45,3% 3,5% Cehia 2,8% Alte țări: 29,8% 49,5 miliardedeUSD TRAOMOETOCILLENTA 55,4 miliardedeUSD miliarde UBBFSEGA FSEGA Cunme COVID- Economic Impact Monitor econ.ubbcluj.ro/coronavirus"

 

În acest context, ce efecte economice ar putea avea războiul declanșat de Rusia în țara vecină, la nivel regional și global?

“Deși Ucraina este un jucător mai puțin semnificativ pe piața exporturilor și importurilor globale, sunt totuși câteva aspecte ale comerțului care prezintă un risc major în contextul actual al războiului desfășurat pe teritoriul Ucrainei. În primul rând, categoria de produse cea mai importantă exportată de Ucraina o reprezintă cerealele. Producția agricolă este deja în pericol din cauza războiului și ar putea suferi pierderi semnificative în acest an. De exemplu, Organizația pentru Alimentație și Agricultură (FAO) din cadrul Națiunilor Unite estimează că 30% din terenurile agricole destinate producției de grâu pot fi abandonate în totalitate din cauza conflictului militar în 2022 și 2023. La nivel global Ucraina, împreună cu Rusia, se aflau înainte de acest război printre top trei producători de grâu, porumb, rapiță, respectiv floarea soarelui și ulei din floarea soarelui”, sintetizează, pentru Economedia, Szász Levente, coordonatorul proiectului de cercetare și prodecan al FSEGA.

Acesta menționează că scăderea producției agricole, cuplată cu incertitudinea securității transporturilor de produse prin porturile de pe malul Mării Negre, afectate direct de acest război, va determina o continuare a creșterii prețurilor la produse agricole și alimente. Iar acest proces va fi resimțit în continuare a nivel global. “Pe de altă parte, aceste fenomene vor pune în pericol siguranța aprovizionării alimentare a unor țări mai puțin dezvoltate din Africa sau regiunea arabă, țări care depind aproape exclusiv de importul produselor agricole din Ucraina și Rusia”, completează economistul.

Comisia Europeană a pregătit măsuri pentru securitatea alimentară, amenințată de efectele războiului

Ieri, Comisia Europeană a aprobat un pachet de sprijin de 500 de milioane de euro, inclusiv prin utilizarea rezervei de criză, pentru a-i sprijini pe producătorii cei mai afectați de consecințele grave ale războiului din Ucraina. CE a prezentat o serie de acțiuni pe termen scurt și mediu, pregătite pentru a spori securitatea alimentară globală și pentru a sprijini fermierii și consumatorii din UE, în contextul creșterii prețurilor la alimente și a costurilor inputurilor, cum ar fi energia și îngrășămintele, spun oficialii UE.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu