Închide

An record pe piaţa birourilor de la Cluj: creştere de 140% a livrărilor de spaţii noi şi două proiecte importante vândute în oraş

EconomieTop News by Kristina Reştea - oct. 02, 2019 0 545

 

În Cluj-Napoca s-au livrat în acest an 23.900 metri pătrați birouri Clasa A, cu peste 140% mai mult față de 2018, arată datele consultanţilor SVN Romania, filiala Cluj. Urmează însă un an mult mai slab: suprafața de birouri Clasa A care care ar uma să se livreze în municipiu în 2020 va scădea cu 14% faţă de anul în curs. Piaţa birourilor din capitala Transilvaniei este una încă efervescentă: două dintre cele mai mari proiecte de Office din oraş şi-au schimbat proprietarii în acest an.

În acest an s-au livrat 23.900 de metri pătrați birouri Clasa A, cu peste 140% mai mult față de 2018. Cluj – Napoca reprezintă a doua piață de birouri din România, cu un stoc de 273.860 de metri pătrați de birouri clasa A, stocul total de birouri, incluzând și clădirile Clasa B, ajungând la 315.800 de metri pătrați. 2020 va aduce mai puține birouri Clasa A în Cluj – Napoca, într-un context în care spațiile care sunt neocupate în acest moment reprezintă 6,3% din stocul existent. Astfel, suprafața de birouri Clasa A care se va livra în Cluj – Napoca în 2020 va scădea cu aproximativ 14% comparativ cu 2019, potrivit unui raport întocmit de către compania de consultanță imobiliară SVN Romania | Cluj. Clădirile de birouri Clasa A programate spre livrare anul viitor în oraș însumează 20.500 de metri pătrați.

”Chiar dacă un procent semnificativ din birourile care se vor livra anul viitor în oraș sunt deja pre-închiriate, nu considerăm că asistăm la o piață a dezvoltatorilor. Majorarea continuă a veniturilor și cotele foarte reduse ale somajului mențin o tensiune pe piața forței de muncă, implicit și în ceea ce privește ușurința cu care companiile își extind afacerile. În plus, există o suprafață semnificativă de birouri Clasa B disponibilă, în clădiri cu specificații tehnice foarte bune, clădiri care pot reprezenta o opțiune reală pentru unele companiile aflate în căutarea unui spațiu de birouri”, spune Cristian Șimon, Head of Commercial Office SVN Romania | Cluj.  Datele SVN Romania | Cluj arată că rata de neocupare a spațiilor de birouri Clasa A din oraș este de aproximativ 6,3%. Totodată, 18.000 de metri pătrați în clădiri de birouri Clasa B sunt disponibili spre relocare imediată, o suprafață semnificativă care ar putea influența cererea existentă pentru clădiri Clasa A. Consultanții companiei au intermediat în ultimele 18 luni închirierea a 18.250 de metri pătrați de birouri în Cluj – Napoca. Printre cele mai importante tranzacții se numără închirierea a 7.100 de metri pătrați în Vivido, a 5.850 de metri pătrați în Andvancity, a 3.300 de metri pătrați în proiectul Scala și a 800 de metri pătrați în Park Tower.

Chiriile pentru cele mai bune spații de birouri din Cluj – Napoca au rămas neschimbate în ultimii doi ani, la o valoare lunară de 13 – 15 euro / metru pătrat, în timp ce chiriile lunare pe segmentul spațiilor de birouri Clasa B sunt cuprinse între 8 și 11 euro / metru pătrat.

Piaţa birourilor din Cluj-Napoca e una încă extrem de atractivă, în 2019 marcându-se două tranzacţii importante.  Tranzacția prin care proprietarii Dedeman au cumpărat clădirea The Office din Cluj-Napoca pe o sumă record demonstrează că există lichiditate în orașele secundare din România pentru achiziții imobiliare, arată un raport recent al firmei de consultanță imobiliară JLL România. The Office e clădirea de birouri ridicată în locul fostei fabrici Tricotaje Someșul, mutată pe platforma industrială. Are o suprafață închiriabilă de aproape șase hectare, toate ocupate.  Părțile nu au divulgat valoarea tranzacției, dar Ziarul Financiar arată că e vorba de o sumă-record de 130 milioane de euro. În urmă cu câteva zile, companiile implicate în tranzacţie anunţau că White Star Real Estate a finalizat achiziția Liberty Technology Park Cluj de la Fribourg Development, divizia de imobiliare a Fribourg Capital. Liberty Technology Park (LTP) include 18.000 de metri de foste clădiri industriale, transformate în ultimii șase ani de Fribourg într-un parc tehnologic modern. Cele cinci clădiri de birouri de clasa A sunt certificate BREEAM, iar acestora li se adaugă încă trei hectare de teren pentru dezvoltări viitoare.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare