Scapă mandatul de comisar european, dacă trece moțiunea
ActualitatePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - oct. 02, 2019 0 193
Clujeanca Gabriela Ciot ar putea ajunge comisar european, având în vedere că deține toate calitățile necesare obținerii unui asemenea mandat, numai că este posibil ca procedura de numire să fie întârziată până după votul moțiunii de cenzură, ceea ce ar însemna ca nominalizarea să nu le mai aparțină social-democraților, ci să fie făcută de un nou Guvern.
În cazul în care moțiunea ar fi votată și guvernul PSD ar cădea, Comisia Europeană are această variantă la dispoziție, de a amâna calendarul numirii noului comisar european, urmând ca nominalizare din partea României să fie făcută de cei care se vor instala într-un nou Guvern. De altfel, în presa centrală se speculează că președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-ar fi spus deja premierului Viorica Dăncilă, că n-are rost să se mai obosească cu propuneri pentru poziția de comisar european, decât după ce se va finaliza în Parlament procedura moțiunii de cenzură. În cazul în care moțiunea trece, Guvernul Dăncilă ar rămâne să exercite doar un mandat de interimat, până la instalarea noului Cabinet guvernamental, astfel că nu este clar, din punct de vedere juridic, cine va avea competență să angajeze România în problemele Uniunii Europene. Știripesurse.ro spune că opoziția (în speță PNL și Klaus Iohannis), se pregătește deja să-l nominalizeze, pentru această poziție de comisar european, pe europarlamentarul Siegfried Mureșan.
Când intră la vot moțiunea de cenzură
Clujeanca Melania-Gabriela Ciot – în prezent secretar de stat pentru afaceri europene, în cadrul Ministerului Afacerilor Externe – a fost propusă de PSD ca rezervă pentru postul de comisar european, social-democratul Dan Nica fiind propunerea inițială a României. Premierul Viorica Dăncilă a subliniat că din discuția cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, preferința pentru această poziție de comisar european s-ar îndrepta spre o femeie, motiv pentru care șansele desemnării Gabrielei Ciot ar fi fost mai mari. Moțiunea de cenzură pentru destituirea Guvernului Dăncilă, care va fi trecută prin vot cel mai probabil sâmbătă, ar putea, însă, să le strice planurile PSD-iștilor.
Gabriela Ciot a fost numită secretar de stat în 20 septembrie 2017. Aceasta este conferențiar universitar doctor la Facultatea de Studii Europene a Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, iar în 2015 a obținut abilitarea pentru conducerea de doctorate în domeniul relații internaționale și studii europene. În cadrul Facultății de Studii Europene este Directorul Școlii Doctorale „Paradigma Europeană” (relații internaționale și studii europene) și coordonează programele de masterat Management și negocieri internaționale și europene și Cultural Diplomacy and International Relations. De asemenea, este coordonatoarea Centrului pentru Negocieri Internaționale și Europene, de la Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, și a secției de Diplomație Culturală (ICD Berlin, filiala Cluj-Napoca). În perioada mai 2014 – noiembrie 2015 a ocupat funcția de consilier pentru afaceri europene în cadrul cabinetelor miniștrilor pentru Societatea Informațională, Fonduri Europene și Finanțe Publice. Din anul 2004 s-a alăturat eforturilor social-democraților de modernizare și dezvoltare a României, în vederea aderării și integrării acesteia în Uniunea Europeană și NATO.