Închide

Amplu concert la sfârșitul lunii pe scena Operei Naționale din Cluj, Grigore Leșe pune în scenă interpretări ale scrisorilor de pe front, ”hori de unul singur, zicări de jale, de dragoste și de înstrăinare”

Cultură by Actual de Cluj - nov. 15, 2022 0 120

Amplu concert la sfârșitul lunii pe scena Operei Naționale din Cluj, Grigore Leșe pune în scenă interpretări ale scrisorilor de pe front, ”hori de unul singur, zicări de jale, de dragoste și de înstrăinare”.
Concertul are loc miercuri 30 noiembrie la ora 18.30. ”Un secol de dor cu Grigore Leșe prezintă povestea muzicală a trecutului nostru istoric într-o îngemănare dintre muzica tradițională și cea academică, în care vor fi interpretate lucrări muzicale semnate de Béla Bartók, Serghei Rahmaninov, Johann S. Bach și Frederic Chopin, într-un acompaniament deosebit, fagot, tilincă (vechi instrument muzical popular de suflat, asemănător cu fluierul) sau caval. În repertoriul cunoscutului artist și al invitaților săi, soprana Mihaela Pletea, Maria Chifu (fagot) și Beatrice Pavel (pian), se vor regăsi interpretări ale scrisorilor de pe front, hori de unul singur, zicări de jale, de dragoste și de înstrăinare”, arată reprezentanții Operei Naționale.

Absolvent al Academiei Naționale de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, secția interpretare muzicală – fagot și profesor asociat la Facultatea de Litere a Universității din București și la Universitatea de Muzică București, interpretul de muzică tradițională românească Grigore Leșe este primul muzician român care a adus pe scenă, alături de el, artiști tradiționali din Iran, Siria și Pakistan, demonstrând existența interferențelor muzicilor străvechi din România și din Orient. Muzica sa se regăseşte pe coloana sonoră a mai multor filme de artă şi documentare din ţară şi străinătate, cum ar fi The Pharaoh, Gunpowder, Treason and Plot (producţie BBC) sau documentarul Wild Carpathia.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare