Închide

Ambrozia, în plin sezon de înflorire. Cât de periculoasă este buruiana alergenă și ce sfaturi ne dau medicii. Ministerul Sănătății: în România sunt 482.000 de persoane alergice

Sănătate by Actual de Cluj - sept. 14, 2021 0 414

Ambrozia, una dintre cele mai invazive și alergene buruieni, care poate fi văzută marginea tuturor drumurilor din România, dar mai ales pe terenurile neîngrijite din orașe, este în plin proces de înflorire. O singură plantă matură poate elibera în atmosferă câteva miliarde de grăunciori de polen și până la 30.000 de semințe, care își păstrează calitățile germinative până la 40 de ani. Planta atinge perioada de maximă polenizare în lunile august – septembrie, şi se întinde până sfârșitul lui octombrie.

Potrivit Ministerului Sănătății, ambrozia produce o cantitate mare de polen, iar acesta conține multiple fragmente extrem de alergizante. În mod uzual, alergiile la polen sunt cauzate de expunerea la polenul de ambrozie pe parcursul mai multor ani (3-4 ani), astfel că simptomele de rinită alergică apar la copii cu vârsta de cel puțin 4-5 ani. Sunt cazuri când vârsta de apariție a simptomelor a coborât sub 1 an, existând chiar și copii de 6 luni care prezintă rinită alergică indusă de polenul de ambrozia, după cum arată G4media.ro.

Medicii spun că sensibilizarea alergică la polenul de ambrozie se manifestă clinic cel mai frecvent ca rinoconjunctivită și astm, dar pot apărea și simptome precum urticaria. Simptomele rinoconjunctivitei alergice sunt: strănut, mâncărimea nasului și a ochilor, nas înfundat permanent, congestie oculară, lăcrimare, iar ale astmului – episoade de tuse și dificultăți în respiraţie.

„Ce este important de știut e că masca aceasta de protecție pe care am purtat-o noi toată perioada asta cu pandemia, ajută un pic și la evitarea contactului cu particulele astea de la ambrozie și ajută să se simtă un pic mai bine. De vindecat nu se vindecă. Avem la îndemână tot felul de medicamente antialergice. Există de la clasicile antihistaminice până la medicamente mai noi care pot fi utilizate astfel încât simptomatologia să fie redusă”, a declarat pentru TVR Eva Cristescu, medic de familie.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare