Închide

Ambiția Ministerului Educației: Înlocuirea tablelor clasice cu table digitale în toate cele 100.000 de clase din România, cu fonduri din PNRR

ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - mai 12, 2022 0 153

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu a spus că îşi propune înlocuirea tablei clasice cu tabla digitală, interactivă, în toate cele 100.000 de clase din România. Cîmpeanu a arătat că o oportunitate pentru educaţie o reprezintă PNRR-ul, în care există 3,6 miliarde de euro disponibili pentru a fi investiţi în modernizarea școlilor românești.

”Aceşti 3,6 miliarde de euro sunt sub tutela România Educată. Am lasant deja un prim program, al reducerii abandonului şcolar, o primă rundă, care s-a finalizat cu selecţia unui număr de peste 1.400 de şcoli, considerate a fi cele mai vulnerabile din percpectiva abandonului şcolar”, a declarat Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la conferinţa de lansare a „Raportului privind nivelul de literaţie al elevilor din România”, elaborat de BRIO.

Sorin Cîmpeanu a arătat că intervenţiile vor fi destul de generoase, până la 200.000 de euro, finanţare per proiect, per şcoală, cu o destinaţie care s-au străduit să fie, pentru prima oară, relevantă, fiind eligibile cheltuieli de mai multe categorii.

”Avem un număr important cde profesori care vor fi formaţi, prin PNRR, din perspectiva pedagogiei digitale. Avem, de asemenea, o serie de investiţii în digitalizarea educaţiei. Menţionez lucrul care mie mi se pare cel mai important. Dacă în scurt timp, prin existenţa acestor resurse, vom reuşi să înlocuim în fiecare din cele aproape 100.000 de clase din România, tabla clasică, o tablă care şi-a adus aportul la formarea noastră, a tuturor, cu cretă şi burete, să o înlocuim cu tabla digitală, interactivă, este deja un mare pas, o mare schimbare”, a spus ministrul.

Cîmpeanu s-a referit şi la laboratoarele de informatică, care, acolo unde sunt funcţionale, vor putea fi upgradate, din punct de vedere tehnic şi acolo nu există, sume de 18.000 de euro, plus TVA, să permită înfiinţarea acestor laboratoare de informatică şi extinderea lor la nivelul întregii ţări.

Ministrul a mai spus că, separat de aceste laboratoare, avem şi smartlab-uri, în număr de 1.100, la nivelul întregii ţări. ”Sunt peste 30 de smartlab-uri la nivelul fiecărui judeţ”, a afirmat Cîmpeanu, precizând că în acest caz finanţarea este mai generoasă, pentru că echipamentele sunt de înaltă performanţă.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare