Închide

Ce proiect anunță Tișe: Un domeniu schiabil cu 50 de kilometri de pârtii la Vlădeasa, administrat public, în parteneriat cu primăria Săcuieu

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - feb. 08, 2022 0 619

Președintele Alin Tișe a anunțat că pregătește împreună cu colegii din Consiliul Județean un proiect pentru amenajarea unui domeniu schiabil la Vlădeasa, zonă cu potențial de a dezvolta astfell de investiții evidențiat încă din 1996 de un studiu realizat de specialiști din cadrul Universității Babes-Bolyai. Despre acesta, Tișe a spus că își dorește să fie administrat public de către o societatea constituită în acest sens, investiția urmând să se deruleze în parteneriat cu primăria Săcuieu. Proiectul a fost estimat la peste 100 de milioane de euro iar în prezent se află în stadiul de elaborare a studiilor urbanistice. Pentru susținerea proiectului, Tișe a mai spus că se caută oportunități de finanțare din fonduri europene.

„Avem un proiect la care lucrăm legat de domeniul schiabil Săcuieu Vlădeasa. Primăria a avut un litigiu cu un privat, neputând pune la dispoziție această zonă cu ceea ce aveam nevoie. Discuțiile cu domnul primar au avansat anul trecut și am convenit să dea drumul la studiile de oportunitate, urmând ca din partea de cofinanțare din cotele defalcate, primăria să poate cheltui o parte pentru asta. În esență, ne dorim să realizăm un doemniu schiabil care va fi de referință pentru Cluj și pentru România, pentru că terenul și clima de acolo ne permit să realizăm un domeniu schiabil în care să avem șase luni pe an zăpadă naturală, iar cu zăpadă artificială, chiar până la nouă luni, asta spun studiile,  ceea ce face profitabilă o astfel de investiție. Este vorba de versantul estic al muntelui Vlădeasa, la o altitudine cuprinsă între 1.100 și 1.700 de metri, culminând cu vârful Vlădeasa, la 1.836 m. Finanțarea o vom asigura din bugetul primăriei, bugetul județului și finanțare europeană. Este un proiect de lungă durată, analizăm în acest moment posibilitatea de a finanța de la Consiliul Județean costurile până la execuție, pentru că primăria din Săcuieu nu are capacitatea de a susține financiar costurile”, a spus Alin Tișe în cadrul unei coferințe de presă din 8 februarie.

În această fază preliminară s-a stabilit ca domeniul de la Vlădeasa să aibă 50 de kilometri de pârtie, 12 instalații moderne de transport de cablu, telegondolă/teleferic, teleschi, instalație de producerea zăpezii artificiale, clădiri multifuncțiionale, stații de transport în comun, parcări, terase etc. Dar și că se va putea conecta cu alte domenii schiabile din zona Stâna de Valea și Arieșeni.

Potențialul zonei Vlădeasa de a prelua un domeniul shiabil a fost evidențiat încă din 1996 printr-un studiu realizat de specialiști din cadrul Universității Babeș-Bolyai, după cum a spus Tișe.

Investiția a fost estimată la 100 de milioane de euro, însă studiile care urmează să se contracteze în acest sens vor stabili datele financiare ale proiectului.

Despre acest proiect, Tișe a spus că e o ambiția a actualului mandat spre a fi pornit dar și că își dorește ca el să fie administrat public, de o societatea care să fie înființată în acest sens de către Consiliul Județean, în parteneriat cu Primăria Săcuieu. Tișe a mai precizat că în prezent colegii din Consiliul Județean caută posibilități de finanțare a investiției din fonduri europene.

Consiliul Județean a preluat în domeniul public drumul Săcuieu-Vișag-Cabana Vlădeasa și intenționează să îl modernizeze din fonduri bugetare.

La Vlădeasa există o pârtie de schi de circa 1.200 de metri lungime și o cabană, acestea fiind însă greu accesibile. În 2008, o societate privată, SAB Turism (în care apare Mugurel Sabin Demea, care a candidat și pentru a deveni primar în Huedin din partea PSD) s-a asociat cu Primăria și urma să dezvolte un domeniul schiabil la Rogojel/ Vlădeasa, însă planurile nu au mai fost puse în operă, nici instalația de teleschi care a fost începută, nu a mai fost pusă în funcțiune.

vezi și: Consiliul Județean vrea să trasforme domeniul schiabil de la Vlădeasa într-o stațiune de calibrul celor din Austria

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare