Am vorbit cu clujeanul nominalizat de Euronews ca Personalitatea Europeană a Anului și l-am întrebat ce ar schimba la români
ActualitateTop News by Mihai Prodan - apr. 03, 2018 0 909
actualdecluj.ro l-a întrebat pe clujeanul nominalizat la premiul Personalitatea Europeană a Anului după ce i-au fost recunoscute meritele de militant împotriva corupției de către Euronews care e lucrul pe care l-ar schimba la români în ce privește corupția iar răspunsul său e surprinzător.
Clujeanul Florin Bădiță – îi spunem clujean deși la origine e bucureștean pentru că s-a mutat aici în urmă cu doi ani și jumătate și intenționează să rămână aici – a fondat un grup de Facebook, „Corupția ucide”, după tragedia din clubul bucureștean Colectiv, prin care a stat la baza numeroaselor proteste care au cuprins apoi întreaga țară și s-au lăsat, între altele, cu demisia premierului de atunci, Victor Ponta. După ce a ajuns pe primul loc la votul publicului în categoria sa, Personalitatea Europeană a Anului, l-am sunat și l-am întrebat cum îl ajută această nominalizare în promovarea valorilor grupului care l-a propulsat pe această listă de la bun început.
„Speram să fiu printre finaliști dar nu mă așteptam să fiu primul la votul publicului. Încă nu mi-e clar exact cum ajută. Într-un fel ajută pe partea de recunoaștere a muncii noastre și sper că o să ajute și pe partea de vizibilitate, poate chiar european, dar și în România, unde oamenii vor fi motivați, se vor gândi că noi chiar facem o chestie faină, implicare civică”.
Florin Bădiță a lucrat la o companie de producție a hărților în ultimii doi ani și jumătate în Cluj-Napoca, dar și-a dat demisia pentru a se ocupa de un proiect care identifică fake news. Explică: „proiectul e derulat de redo.e start România, un ONG din București. Proiectul are trei componente, una e cea care identifică știri false înainte să devină virale. Se folosește de datele de la Facebook și eu dacă găsesc o postare în prima oră cu 300 de like-uri și 200 de share-uri, peste o oră a ajuns la 1.200, are creștere exponențială. După aceea, aplicând alte filtre manuale – pentru că de multe ori știi site-urile care postează fake news – vedem pe categoriile pe care le selectezi cele care devin virale pe acel domeniu. Sunt 500 de pagini care postează conținut mai problematic, poate fals, nu neapărat cel mai acurate (clar-n.red.). Ar trebui să monitorizăm 5.000 de postări. E mult mai simplu să vezi care sunt cele care devin virale.
Ne uităm și la comentariile de la postări – să vedem, când mai comentează la 50 de postări același mesaj, poți vedea că au început un atac coordonat, un bot, un troll. De obicei sunt postaci plătiți care fac asta sau actori străini care au propria lor agendă și mai fac postări. Ideea e că nu prea putem să știm pentru că dacă îți comentează pe blog poți vedea IP-urile dar la Facebook nu prea poți vedea decât profilul”.
L-am întrebat, în condițiile în care România e recunoscută ca una dintre țările europene cu cea mai mare corupție – dacă ar fi un lucru pe care l-ar schimba la români referitor la corupție, care ar fi? S-a gândit multă vreme înainte să răspundă iar la final nu a spus nimic despre, de exemplu, șpaga la medic, intratul în față la coadă sau alte obiceiuri larg răspândite. Răspunsul său – „eu aș vrea ca câți mai mulți români să cunoască legea 544 /2001 (legea informațiilor publice-n.red.). Dacă ar ști asta, când s-ar lovi de probleme în loc să se plângă la bere cu prietenii lor ar fi mai proactivi, ar trimite o cerere și ar întreba, ar face primul pas către o informație care poate releva ceva interesant”.
În final să spunem că Bădiță s-a mutat în Cluj nu doar pentru locul de muncă: „voiam să plec din țară, dar nu știam exact unde, și când am primit oferta asta am zis „hai la Cluj” că tot căutam motive să ajung aici, că îmi plăcea ca oraș și ca vibe. Rămân la cluj pentru proiectul cu fakenews. Avantajul e că poți lucra remote. Îmi permite să fiu mai mobil și să stau o săptămână în București, alta la Cluj”.
Florin Bădiță a fondat grupul de Facebook „Corupția ucide” și a fost nominalizat la categoria Personality Award alături de, spre exemplu,cunoscuta actriță Emma Watson. A fost ales de 38,6% dintre votanți și ocupă astfel, de departe, prima poziție în categoria sa. Aici rezultatele la toate categoriile
Finaliștii competiției sunt Florin Bădiță, cu 38,6% din voturi, Andras Fekete-Gyor cu 19% și Barbara Nowacka, cu 16,8%. În aceeași categorie au mai fost nominalizați cunoscuta actriță britanică Emma Watson, antreprenorul Xavier Niel, omul de afaceri francez născut în Siria Mohed Altrad, fotomodelul britanic Edie Campbell, astronomul belgian Michael Gillon, avocatul Marcia Willis Stewart, activistul maghiar Andras Fekete-Gyor și activistul polonez Barbara Nowacka. „Românul Florin Bădiță a fondat grupul civic Corupția Ucide, ce luptă împotriva corupției, după incendiul din 2015 din clubul Colectiv, în care au murit 64 de persoane. Campania tânărului de 29 de ani a ajutat și la renunțarea la scoaterea din sfera penală a cazurilor de corupție cu prejudicii mai mici de 45.000 de euro și a scos la iveală mai multe cazuri de fraudă”, arată Euronews.
Nominalizările sunt stabilite de echipa editorială a Euronews – condusă la rândul său de un clujean, Lucian Sîrb – și de European Business Summit, și sunt supuse votului publicului timp de două săptămâni, din 15 martie, după care cei trei candidați cu cele mai multe voturi din fiecare categorie vor fi jurizați de experți.
Ceremonia înmânării premiilor e programată în 22 mai în Bruxelles și va fi transmisă live de Euronews.
Citește și:
Nici un comentariu
Scrie un comentariu
Articole similare
-
EXCLUSIV Boc vrea să forțeze aprobarea unor proiecte legate de patrimoniu în ultima ședință a actualului for legislativ, când mai poate smulge voturile a două treimi dintre consilieri: Vânzarea locuințelor ANL, care o implică pe liberala Loredana Pop, proiectul controversat care ar trebui să treacă înainte de învestirea noului CL
sept. 17, 2024 0
-
Incendiul de locomotivă din Cluj de ieri, cauzat de un scurtcircuit la un cablu
sept. 17, 2024 0