Închide

Preşedintele Ordinului Arhitecţilor despre o propusă schimbare legislativă privind Monumentele: „un atac la integritatea patrimoniului construit”

ActualitateSinteză știri naționale by Actual de Cluj - apr. 03, 2018 0 201

Un proiect de lege care vizează intervenţiile asupra monumentelor istorice ar încuraja lucrările neautorizate, avertizează Şerban Ţigănaş, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România, citat de Hotnews.ro.

Mai mulți deputați PSD au depus un proiect de lege prin care elimină din Legea construcțiilor prevederea potrivit căreia intervențiile fără autorizație asupra monumentelor istorice este infracțiune, pedepsită cu închisoarea de la 3 luni la un an sau cu amendă, notează portalul de ştiri.

”Când instituțiile statului nu funcționează, parlamentarii găsesc soluția: îndulcirea legii, eliminarea infracțiunii și sancționarea acesteia doar ca orice contravenție. Modificarea Legii 50/1991, a autorizării lucrărilor de construire, este în primul rând un atac la integritatea patrimoniului construit din România, patrimoniu care este cu greu apărat de cei care trebuie să o facă și în condițiile actuale. Se încurajează astfel lucrările neautorizate, nemaiexistând teama de dosar penal. O simplă amendă va rezolva problema ireversibilă a unei lucrări neautorizate care afectează o clădire monument istoric. Motivația inițiatorilor este halucinantă: pentru a decongestiona instanțele de judecată, pentru că Inspecția de Stat în Construcții trebuie să facă prea multe dosare penale și pentru că Ministerul Culturii nu emite avizele destul de repede, adică trei instituții importante ale statului nu performează și atunci infracțiunea devine doar contravenție. Iată cum se câștigă simpatia celor certați cu legea construirii. Nu știu să mai fi existat o măsură mai distructivă împotriva integrității patrimoniului construit decât aceasta!”, a declarat Şerban Ţigănaş, citat de Hotnews.ro.

Citeşte AICI ştirea integrală

Nici un comentariu

Scrie un comentariu