Închide

UPDATE Alertă la Institutul Oncologic din Cluj. Cadre medicale și pacienți infectați cu Covid19

ActualitateSănătateTop News by Catalin Suciu - apr. 10, 2020 0 2372

UPDATE

INTRO 15 persoane au fost confirmate cu Covid19 la Institutul de Oncologie Ion Chiricuță.

Este vorba despre 13 pacienți și două cadre medicale, un psiholog și o asistentă medicală de pe secția de chirurgie. Ancheta epidemiologică este în curs. Potrivit autorităților, toate persoanele confirmate au fost deja izolate. Unele se află într-o secție special amenajată în spital, iar altele sunt internate la Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj. Prefectul Clujului spune că toate cazurile depistate nu prezentau simptome și au fost descoperite în urma unor teste preventive făcute de spital. În perioada următoare vor fi testate toate cadrele medicale din spital, precum și toți pacienții internați sau care se vor interna.

Potrivit medicilor ongologi, un pacient bolnav de cancer trebuie automat să-și întrerurpă tratamentul oncologic dacă este infectat cu Sars-Cov2. La Institutul Oncologic din Cluj vin anual zeci de mii de români din toată țara pentru tratament.

Știre în curs de actualizare.

Probleme la Institutul Oncologic Ion Chiricuță din Cluj-Napoca, spitalul de oncologie cu cea mai ridicată adresabilitate din Transilvania.

O asistentă medicală de pe secția de chirurgie și un psiholog din spital au fost confirmați cu Covid19. Cele două cadre  sunt internate în prezent la Spitalul de Boli Infecțioase, iar acum se face o anchetă epidemiologică. Vor fi testați toți medicii și tot personalul care a intrat în contact cu cele două cazuri confirmate.

Sunt și alte persoane care sunt suspecte de Covid19, inclusiv pacienți.

Reamintim, bolnavii de cancer sunt printre cei mai expuși în contextul epidemiei actuale, având imunitatea cea mai scăzută.

Știre în curs de actualizare. 

Recent, profesorul oncolog Tudor Ciuleanu de la Institutul Ion Chiricuță a vorbit într-un interviu pentru actualdecluj.ro despre riscul ca în Spital să apară cazuri de Covid19.

„Nu ar trebui să fie bolnavi cu infecție la Institut. Ar trebui ca Institutul să rămână un sanctuar liber de coronavirus și noi, medicii, milităm pentru asta, fiindcă riscurile sunt enorme. Dacă se întâmplă asta, căci s-ar putea, desigur, și ar fi foarte trist, atunci ar trebui făcute două clinici, practic, cu niște culoare separate, unul pentru zona infectată și unul pentru zona liberă. Eu, personal, nu mi-aș dori să ajungem la așa ceva. Vorbim de riscuri foarte mari în privința pacienților noștri.  Există riscul ca la Institut  să fie adus un pacient infectat, care să infecteze alți pacienți, având în vedere neoplazia. Apoi poate interveni paralizia asupra personalului medical, adică îmbolnăvirea. Ce se întâmplă apoi? Dacă se îmbolnăvesc și medicii? „

Interviul complet AICI

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.

Articole similare