Închide

Alegeri parlamentare în Ungaria: Secțiile de votare s-au închis. Prezență la vot istorica, de 68%, la ora 18:30 / Analiști: O prezență de peste 70% ar avantaja opoziția

Internațional by Actual de Cluj - apr. 08, 2018 0 111

Mobilizarea la vot la alegerile din Ungaria este una istorică, rata de participare fiind de aproximativ 68% la ora 18:30. Unii analişti, citați de AFP, spun că o participare de peste 70% la alegeri ar putea însemna o mobilizare eficientă a opoziţiei și un semn ca Fidesz – partidul premierului Viktor Orban – și-ar putea pierde majoritatea parlamentară, relatează hotnews.ro.

Ora 20:30: Secțiile de votare s-au închis. Mai pot vota doar cei care stau la coadă pentru a își exprima votul.

UPDATE: Mobilizarea la vot la alegerile din Ungaria este una istorică, rata de participare fiind de 63,2% până la ora 17:00.

UPDATE: Prezenţa la alegerile parlamentare din Ungaria era de 53,6% la ora 16:00, fiind cea mai mare participare la vot din ultimii 16 ani, arată datele Biroului Electoral Naţional, citate de AFP.

Prezenţa la alegerile parlamentare din Ungaria depăşise 42% la ora 14:00.

Astfel, prezenţa la vot era de 42,32%, în condiţiile în care la alegerile anterioare, din 2014, până la aceeaşi oră votaseră 34,33% dintre alegători. La unele secţii, oamenii au stat la cozi pentru a putea vota, cea mai mare mobilizare fiind la Budapesta, unde prezenţa la urne era, la ora 14:00, de 45,52%, relateaza News.ro.

Potrivit sondajelor de opinie, Fidesz are şanse să obţină cel mult o majoritate simplă, rezultat susţinut şi de poziţia fruntaşă pe care o deţine Fidesz în sondaje. Există însă şi posibilitatea ca opoziţia să devanseze Fidesz şi să-l facă să piardă majoritatea, creând o situaţie fără precedent de parlament suspendat.

Cel mai puternic partid de opoziţie este formaţiunea naţionalistă radicală Jobbik, care a avut o campanie axată pe lupta anticorupţie şi pe mărirea salariilor pentru ca sute de mii de unguri care au părăsit ţara să fie tentaţi să revină.

Votanţii maghiari aleg duminică 199 de membri în Parlament, într-o singură rundă de alegeri.

La alegeri sunt aşteptaţi la urne 7,9 milioane de cetăţeni, care vor decide numele celor 199 de membri ai Parlamentului unicameral de la Budapesta pe baza unui sistem de vot mixt. Astfel, 106 de deputaţi vor fi aleşi prin vot uninominal în mod direct, iar ceilalţi vor fi desemnaţi pe baza votului pe liste.

Viktor Orban, în vârstă de 54 de ani, care şi-a început cariera ca activist liberal la sfârşitul anilor ’80, este liderul din Uniunea Europeană cu a doua cea mai lungă perioadă de guvernare, după Angela Merkel în Germania.

Formaţiunea sa politică, Fidesz, şi aliatul său social-democrat Partidul Popular Creştin Democrat (KDNP) au câştigat mai bine de două treimi din parlament la ultimele două alegeri, din 2010 şi 2014.

  • Nici un comentariu

    Scrie un comentariu