Închide

Albia Someșului din Cluj, amenajată cu 10 milioane euro, are promenadă în zonă pustie. Cine o folosește?

ActualitateTop News by Actual de Cluj - nov. 24, 2015 1 713

Someșul și afluenții săi din Cluj-Napoca sunt amenajați împotriva inundațiilor, cu betoane, aproape integral, într-un proiect ce costă apraope 50 milioane de lei – adică peste 10 milioane de euro.

Amenajarea Someșului include și o nouă zonă de promenadă, dar și consolidarea afluenților râului – între care Becaș sau cel mai poluat pârâu al Clujului, Murători. Albiile acestora au fost cimentate pe lungimi considerabile: 4,5 kilometri de râu și 3,85 kilometri de afluenți.

Interesant e că cei 4 kilometri de râu includ și … o zonă de promenadă, aceasta deși zona e una pustie – mai exact, e în zona pistei aeroportului. Cine o va folosi? Răspunde directorul Administrației Bazinale, Dănuț Canta (foto): „E vorba de amenajarea Someșului într-o zonă a pistei aeroportului. Acum că o dată cu amenajare Someșului am construit și o zonă de promenadă, că puteți merge cu bicicleta, pe jos, cum vreți, e cu atât mai bine. Am reușit să amenajăm cu fonduri europene un tronson de Someș de la aeroport în Apahida, o chestiune extraordinară. Asta e de reținut, importantă e e amenajarea Someșului”.

Completează și prefectul Gheorghe Vușcan: „sunt un simplu consumator de promenadă, iar această promenadă se adresează tuturor cetățenilor Clujului. Din păcate noi nu avem cultura nici măcar a mersului pe bicicletă în afara orașului, a deplasărilor – noi mergem până la alimentară, dacă putem intra și la parter cu mașina. Mi se pare binevenită această zonă de promenadă, în condițiile în care era o investiție absolut minimă, mă gândesc să se facă promenada până în Apahida dacă se poate, să meargă pe malul Someșului oamenii, să se relaxeze”.

În acest moment amenajarea râului Someșul Mic a ajuns la 92,68% – sunt 4,1 kilometri de regularizare a Someșului, 4,5 kilometri de îndiguiri și 3,85 km de afluenți. Costul total e de 56,6 milioane de lei, din care 90% sunt plătiți de UE prin Programul Operațional Sectorial Mediu, din domeniul de protecție împotriva inundațiilor. Lucrările au început în 2012.

Un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare