Închide

Adi Hădean își face asociație la Cluj ca să ajute tinerii să facă bucătărie

Actualitate by Actual de Cluj - nov. 24, 2015 0 417

Un număr de zece tineri fără posibilități financiare pot începe o carieră în domeniul culinar, într-un program demarat de faimosul bucătar clujean Adi Hădean, care și-a înființat o asociație.

„E nevoie ca în România să avem mai mulți bucătari inteligenți”, spune Hădean. „Avem practic toate celelalte ingrediente pentru ca gastronomia românească să explodeze, să plece pe urmele gastronomiei basce de exemplu, sau a celei britanice, care nu are cine știe ce istorie dar are un prezent senzațional.
Avem ingrediente de foarte bună calitate în țara asta, oameni talentați, dar toate astea nu sunt exploatate la capacitate maximă în lipsa școlii. Am făcut foarte mulți ani de școală și nu-mi amintesc foarte multe zile în care să-mi fi plăcut, dar fără școală nu putem obține nimic bun de la viața asta, plecând de la minima alfabetizare și până la doctorat”.

Hădean spune că, cel puțin din cunoștințele sale, acesta e primul program în care cursurile de bucătărie au loc în mediul universitar, având în vedere că această profesie e asimilată, de obicei, școlilor de meserii.

Acesta adaugă că, în mod normal, un curs costă 2000 de euro, sau chiar mai mult – iar stagiile de practică măresc aceste costuri considerabil.

Între cursanți se remarcă Eduard Blaga, un tânăr de 20 de ani venit tocmai din Botoșani – vine la Cluj în fiecare zi de curs și pleacă în aceeași zi, și doar drumul din Botoșani la Cluj e opt ore cu trenul. „Îmi place bucătăria și vreau să profesez. Sunt la primul curs, am studiat acasă cărți diferite, am pus în practică în propria bucătărie. Acum de asta am venit la cluj, pentru acest curs, e o oportunitate mare mai ales că facem cursurile cu un bucătar adevărat. Fac naveta săptămânal, vin în ziua cursului și plec în ziua cursului, pornesc la 8 și ajung înapoi la 3 și jumătate”, spune el.

Și Rareș Chirilă (19 ani) face naveta – vine la Cluj din comuna mureșeană Solovăstru. „Am un verișor în cluj, momentan stau la el, în rest fac naveta. Am aflat de curs de pe internet, o prietenă de-a mea a văzut anunțul și mi-a zis că prima dată când a văzut anunțul s-a gândit la mine, vreau să devin bucătar încă din clasa a șasea. Mă atrage partea de gastronomie, îmi place să fac mâncare. Acasă la țară tata mă mai scotea să-l ajut pe afară și eu preferam să stau în bucătărie; am încercat să mă angajez bucătar și la Reghin, în orașul apropiat, dar e micuț și nu am avut unde să mă angajez. Așa, după curs, o să fie posibilități mai mari”.

Hădean e cunoscut pentru programul său pilot de a încuraja alimentația sănătoasă în grădinițe, „Farfurii curate”, anunțat în urmă cu cinci ani de Primăria Cluj-Napoca. Programul nu mai funcționează acum decât „la nivel de ecou”, după cum spune chiar Hădean. „Aș vrea să-l abordez din altă perspectivă, una macro. E nevoie să înființăm un centru de gastronomie, n-ar fi prima dată când Clujul dă tonul într-un lucru important în românia. centrul de gastronomie să pregătească bucătarii din grădinițe. Ce am făcut eu a fost extrem, extrem de greu de dus. A trebuit să merg în fiecare grădiniță, să petrec timp cu fiecare bucătar de grădiniță în parte. Dar asta nu are cum să dea rezultate pe  termen lung. Persoanele cu adevărat importante în ecuație sunt bucătarii din grădinițe, ei rămân acolo și trebuie să poată duce mai departe un program de felul acesta. E fezabil, dar costă mult. și trebuie să pleci de undeva”.

Programul Școala de Bucătari e inițiat de asociația „Adi Hădean”, în parteneriat cu Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca. Cei zece tineri vor putea urma cursuri de bucătărie timp de un an, în bucătăriile unor restaurante de top din Cluj, sub îndrumarea unir bucătari consacrați. Stagiul începe în această toamnă, durează 14 săptămâni și e urmat de stagii de practică, din februarie până în iunie.
Asociația Adi Hădean a fost înființată în ianuarie, ca să promoveze bucătăria românească.

Selecția s-a încheiat deja, în baza mai multor criterii – între care lipsa capacității de a plăti cursuri de bucătărie.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare