Închide

Ajunge „U” Cluj o forță în România? Guvernul a decis că autoritățile pot finanța cu sume uriașe structurile sportive

SportTop News by Catalin Suciu - mai 22, 2017 3 1500

Ordonanţa adoptată de actualul Guvern, conform căreia autorităţile locale pot aloca spre structurile sportive până la 5 la sută din bugetul pe un an, o poate ajuta foarte mult pe Universitatea Cluj.

Echipa e susținută de autoritățile locale, de primărie și cele șase Universități din Cluj, într-un proiect comunitar demarat în vara trecută, însă din liga secundă lucrurile s-ar complica semnificativ. Acolo e nevoie de un buget extrem de sănătos pentru a putea accede pe prima scenă în 2019, atunci când va fi sărbătorit centenarul clubului.

„E nevoie de un fani, e nevoie de abonamente, de contribuții pentru că în acest fel putem deveni o forță. E foarte clar că avem nevoie de un buget important după ce vom fi promovat în liga a doua. Vom juca acum în liga a treia, din sezonul următor și ne pregătim pașii pentru o nouă promovare imediată. Din liga a doua sper să ni se alăture sponsori puternici pentru că acolo vorbim despre altceva”, a atras atenția și Ioan Ovidiu Sabău, managerul general al clubului.

În august 2016, la începutul proiectului U Cluj, primăria susținea prin vocea primarului Emil Boc: „Avem acordul tuturor celor șase Universități din Cluj pentru a constitui această asociație și pentru a readuce Universitatea Cluj acolo unde îi este locul.  Am discutat cu toți rectorii și la unison, de la UBB (Universitatea Babeș-Bolyai), UMF (Universitatea de Medicină și Farmacie), USAMV (Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară) Universitatea Tehnică, Univeristatea de Artă și design la Muzică, toți au spus da unui proiect nou, de la zero, pentru a construi Universitatea Cluj cu sprijinul financiar al primăriei până spre liga a doua, sprijin esențial.”

De la liga a doua, planul este ca cei care se ocupă de destinele clubului să găsească sponsori care să asigure un buget de aproximativ 1,5 milioane de euro. În caz contrar, o promovare e puțin probabilă.

Însă Guvernul actual a adoptat modificarea Legii educației fizice și sportului nr. 69/2000, prin Ordonanță de Urgență, cu scopul de a reglementa, în clar, finanțarea activităților sportive de către administrația publică locală. S-a aprobat ordonanța prin care autorităţile locale pot aloca spre structurile sportive până la 5 la sută din bugetul pe un an. Clujul are un buguet de 300 de milioane de euro, iar 5 procente înseamnă 15 milioane. Cu 15 milioane direcționați către sport, lucrurile se pot schimba semnificativ pentru sportul clujean și pentru U Cluj.

De bani pot beneficia doar „societățile non-profit, fără scop lucrativ”. Societățile comerciale pe acțiuni sau SRL-urile nu pot lua acești bani. În schimb pot beneficia cluburile municipale, precum și cele private organizate fie pe fundații, fie în orice formă nelucrativă.

Marius Dunca, ministrul Tineretului și Sportului, a declarat pentru agerpress.ro: „Reglementarea modului în care sunt finanțate activitățile sportive de către administrația publică locală era strict necesară, în contextul în care multe cluburi sportive, publice sau private, sunt în pragul falimentului. Suntem responsabili de viitorul sportului și trebuie să facem tot ce ne stă în putere pentru a veni în sprijinul fiecărei activități sportive. Sportul și performanța sportivă sunt responsabilitatea noastră, a tuturor factorilor implicați, a întregii societăți. Aceste modificări ale legii 69/2000 sunt doar începutul reformei pe care îmi doresc să o implementez în sport, urmează legea sponsorizării activităților sportive și chiar o nouă lege a sportului, care să fie adaptată nevoilor actuale. Voi colabora cu toți factorii implicați pentru a implementa măsuri viabile, menite să aducă plusvaloare și performanță”.

 

SPECIAL Supraviețuitorii. Povestea revoluției din fotbalul românesc

SPECIAL Povestea unui cântec celebru din peluza Universității Cluj. Cum a apărut “Ce m-aș face eu, ce te-ai face tu, dacă n-ar fi U?”

3 comentarii

  1. Foarte tare!!!! La clinica Stanca mor copii nascuti perfect sanatosi, din cauza infectiilor din spital si a personalului redus.
    DAR avem stadion de 5 stele si in curand si un club finantat anual cu 15 milioane de euro. Prioritatile administratie sunt acestea, pentru ca cetatenii vor sa fie falosi in fata Bucurestiului, nu sa-si ingrijeasca copiii nou-nascuti.

  2. Sunt „U”-ist, dar nu sunt de acord să ne bazăm în așa mare măsură pe bugetul local. Eu cred că se poate atrage comunitatea în acest proiect, doar că e mult de muncă. Se poate lua ca exemplu proiectul de la baschet (și băieți, dar și la fete).

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.