Închide

Afacere de sezon la Cluj: cu cât îşi închiriază proprietarii locuinţele din oraş, de Crăciun şi Revelion

EconomieTop News by Kristina Reştea - dec. 03, 2018 0 569

 

Ocaziile de afaceri nu trec neremarcate în cel mai scump oraş imobiliar din ţară. Vrei să pleci în vacanţa de iarnă? Poţi să îţi valorifici locuinţa, închiriind-o pe termen scurt, spun reprezentanţii unui portal imobiliar.

„Sărbătorile de iarnă aduc cu ele un şir lung de zile libere, iar dacă vrei să pleci în vacanţă de Crăciun sau de Revelion… o poţi face ieftin. Plăteşte-ţi excursia transformându-ţi propria locuinţă într-un apart-hotel. Site-urile de profil, precum Airbnb sau Booking.com, sunt pline deja de astfel de anunţuri, astfel că îţi va fi uşor să stabileşti un preţ, dar şi să compui un set de reguli pentru cei ce vor locui temporar în casa ta”, spun cei de la CompariImobiliare.ro. Aceştia adună şi câteva oferte disponibile deja pe piaţă.

Astfel, în perioada Crăciunului, un apartament cu două camere în Iris (care poate găzdui patru persoane) se închiriază cu 99 lei/noapte. La acest preţ se adaugă o taxa de curăţenie de 46 de lei. În apartament nu se fumează şi este interzisă organizarea petrecerilor. Un apartament cu un dormitor şi o sufragerie-bucătărie, ce poate găzdui patru persoane, se închiriază cu 126 lei/noapte, în zona Între lacuri. Taxa de curăţenie este de 58 de lei. În apartament nu se fumează şi nu se acceptă animale de companie. Preţurile cresc simţitor cu cât de apropii de zona centrală. Un apartament din centrul oraşului, cu două camere, ce poate găzdui patru persoane, se închiriază cu 215 lei/noapte. Şi în acest caz există o taxa de curăţenie, de 25 de lei, şi nu se acceptă animale de companie, nu se fumează şi nici nu se pot organiza petreceri. Trebuie spus că cel puţin o parte dintre aceste apartamente sunt oricum disponibile şi în alte perioade din an. Spre exemplu, pentru acest apartament din centru, în ianuarie, preţul de cazare scade puţin: la 198 de lei pe noapte.

Sunt şi opţiuni valabile pentru Revelion. Cu 165 lei/noapte poţi închiria un apartamentul situat în centrul vechi al oraşului care poate găzdui şase persoane, având disponibile patru paturi. Un studio situat tot în centrul vechi al oraşului, care poate găzdui patru persoane e scos pe piaţă pentru 182 lei/noapte. Un alt studio, care la rândul său poate găzdui patru persoane, se închiriază cu 236 lei/noapte. Deşi nu este situat în centrul vechi al oraşului, amplasarea este totuşi centrală. Se oferă o reducere de 20% din preţ pentru cei ce închiriază în perioada sărbătorilor de iarnă.

 

Ce să nu uitaţi dacă vreţi să vă închiriezi locuinţa: veniturile sunt impozabile

 

Potrivit avocat.net, veniturile obținute de cei care închiriază locuințe prin AirBnB sunt venituri impozabile, potrivit Codului fiscal. Impozitul stabilit pentru veniturile din cedarea folosinței bunurilor este de 16% și trebuie plătit, în aceste cazuri, o singură dată pe an. Neplata impozitului poate atrage dobânzi și penalități, aplicabile de organele fiscale, însă vorbind de venituri nefiscalizate, se pot ridica suspiciuni de evaziune fiscală. Pe scurt, AirBnB este un site internet care le permite doritorilor să-și închirieze, când doresc, pentru perioade relativ scurte de timp, camere din propriile locuințe sau chiar locuința cu totul. Apoi, cei interesați să stea în imobilul respectiv, la prețul fixat de proprietar/locatar (care include chiar și costuri de curățenie și altele asemenea) pot să o facă. Așa cum e conceput, AirBnB este foarte transparent sau, cel puțin, aceasta e percepția generală pe care o au cei care-l utilizează.

Despre ce obligații au cei care-și pun pe piaţă casele prin această platformă, citiţi mai multe AICI

 

Sursa foto: Primaria Cluj-Napoca

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare