Închide

Aeroportul nu mai are bani să-și achite creditul bancar. Tișe: „Banca ne execută silit. Cei care au votat să gireze creditul aeroportului vor răspunde penal”

ActualitateAdministrațieTop News by Cosmina Fernoaga - apr. 22, 2020 0 1573

Directorul Aeroportului, David Ciceo, a transmis Consiliului Județean Cluj o adresă  (în 8.04.2020), prin care arată că regia aeroportuară e în colaps financiar, nemaiavând posibilitatea de a-și achita creditul bancar. Ciceo solicită ca administrația județean să facă demersuri pentru suspendarea creditului bancar pentru următoarele 9 luni, respectiv din aprilie și până în decembrie 2020.

Președintele Consiliului Județean, Alin Tișe, susține că situația e absolut critică, dat fiind faptul că instituția pe care o conduce e pasibilă de executare silită, pentru că a garantat creditul de 50.000.000 de lei, accesat de Aeroport în 2015, de la CEC Bank. „Consilierii județeni care au votat pentru garantarea acestui credit vor răspunde penal. Domnul Ciceo a făcut proteste, iar consilierii au votat sub presiunea străzii, garantarea unui credit imens. Directorul aeroportului a făcut previziuni bugetare aiuritoare, pentru anul 2020. A dat oameni în șomaj, a redus salarii, a redus organigramă, și tot nu are bani să plătească creditul. Banca ne va executa silit. Practic ne vor lua bani din cont, într-o perioadă când Consiliul Județean trebuie să-și direcționeze fondurile către sănătate”, a comentat Tișe.
Reamintim că Aeroportul Internațional „Avram Iancu” se afală în proprietatea județului Cluj, fiind în custodia Consiliului Județean Cluj.

Directorul Aeroportului, David Ciceo, iese de la ora 11.00 într-o conferință de presă, pe această temă.

David Ciceo a transmis și ieri un comunicat de presă, avansând aceeași temă, că aeroporturile din toată lumea se confruntă cu o situație financiară precară, din pricina crizei generate de răspândirea epidemiei de Covid-19.

„În cadrul Consiliului Internațional al Aeroporturilor (ACI), organizație care reprezintă aeroporturile din 176 țări ale lumii, agenda discuțiilor a fost dominată de actuala criză pe care o traversează industria ca urmare a epidemiei de COVID-19 și măsurile care vor trebui luate pentru relansarea activității. Estimările organizației arată că semne de revigorare ar putea apărea de-abia începând cu al treilea trimestru al anului curent, iar despre o relansare înspre nivelurile de dinaintea începerii crizei de-abia începând cu al doilea semestru al anului 2021. În aceste condiții, calculele hârtiei arată că aeroporturile europene vor pierde în medie în acest an 42% din pasageri și 35% din venituri, cifre oarecum în același registru înregistrând și aeroporturile de pe celelalte continente”, se arată în comunicatul de presă transmis ieri.

„Aavân în vedere criza generată de răspândirea virusului Covid-19,  care a dus la restricții impuse traficului aerian la aproape zero în raport cu destinațiile operate de pe aeroportul clujean (Italia, Spania, Germania, Franta, Israel, Austria, Belgia, Danemarca, Marea Britanie, Polonia, Suedia, Turcia, Irlanda, Elveția, Olanda, Belgia, Cipru, Egipt, Emiratele Arabe. (…) Afectarea gravă a activității clienților noștri care își desfășoară activitatea în perimetrul aeroportului precum și solicitarea lor de a reduce/amâna plata chiriei (…) pierderile financiare ale aeroportului generate de epidemia de Covid-19 ca urmare a restricțiilor impuse pe plan național și european, diminuarea drastică a cash flow-ului unității, prin urmare a încasărilor, reducerea fluxului de mărfuri, impactul asupra zborurilor charter (…). Va solicităm includerea pe Ordinea de zi, în prima ședința de Consiliul Județean, a suspendării obligațiilor de plată a ratelor scadente aferente creditului CEC Bank (de 50.000.000 de lei), reprezentând ratele de capital, dobânzi și comisioane, pe o perioada de 9 luni, respectiv din aprilie și până în dec 2020, cu păstrarea maturității inițiale a creditului”.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.